OGTT Nedir? Kimlere yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/07/23 18:21 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/11 11:03 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

OGTT testi ağızdan glukoz tolerans testi anlamına gelir.Diyabet tanı ve takibinde kullanılan bir testtir. Bu yazımızda OGTT hakkında merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

OGTT Nedir? Kimlere yapılır?

OGTT Nedir?

OGTT, ağızdan glukoz tolerans testidir. Oral Glukoz Tolerans Testi kelimelerinin ilk harflerini almıştır. Vücudun glukozu kullanabilme ve atabilmesini ölçer.Şeker hastalığı( Tip 2 Diyabet) , gizli şeker ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı tanılarında yapılır. ağızdan glikoz tolerans testi (OGTT), vücudun daha fazla miktarda şekeri ne kadar iyi işleyebileceğini ölçmek ve test etmek için kullanılır. Testte ölçülen kan şekerinin belirli bir seviyenin üzerinde olması şekerin vücut hücreleri tarafından yeterince emilmediğinin bir işareti olabilir. Diyabet veya gebelik diyabeti bu sorunun temelinde olabilir.

OGTT Kimlere Yapılır?

Gebelikte OGTT testi önemlidir. Diyabet yönünden riskli özellikle anne adaylarına sıklıkla uygulanmaktadır.Ancak sadece gebelere uygulanan bir test değildir.OGTT, vücudumuzun  bir yemekten sonra glikozu işleme biçimindeki anormallikleri tanımlar ve özellikle de genellikle açlık kan şekeri seviyeniz anormal hale gelmeden önce doktora bu konu hakkında bilgi vermektedir.
Bu test; AKŞ 100-126 arası olan, gebeliğin 24-26. haftasında olan, sinir tutulması olan, böbrek rahatsızlığı olan, yaygın damar tıkanıklığı olan ve göz dibinde damar ağı olan kişilere yapılır. OGTT, 8-10 saat açlıktan sonra yapılır. Bazal metabolizma gece daha etkindir. Bu sebeple sabah saatlerinde yapılır.

OGTT  Testi Kullanımı

ağızdan glukoz tolerans testi (OGTT) neden yapılır?
Bu test temel olarak  aşağıdaki  hastalıkları teşhis etmeye yardımcı olan faydalı bir testtir:

1.Prediyabet(diyabet öncesi dönem)
2.Gebe kadınlarda gestasyonel diyabet
3.İnsülin direnci
4. Reaktif hipoglisemi

OGTT Normal Değerleri:

OGTT sırasında 2.saat plazma glikozu 140mg/dl'den düşük olduğunda normal olarak kabul edilir.
OGTT testi sonucu 140-200 mg/dl ise bozulmuş glukoz toleransı  (prediyabet) olarak değerlendirilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?