Öksürük Farklı Nedenlere Bağlı Çeşitli Şekillerde Olabilir

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 10:25 •

Öksürmek, solunum sisteminin bir savunma şeklidir. Dışarıdan gelen yabancı cisimlerin akciğere kaçmasını önleyerek kişinin solunum tıkanması yaşamasını engeller.

Öksürük Farklı Nedenlere Bağlı Çeşitli Şekillerde Olabilir

Öksürmek, solunum sisteminin bir savunma şeklidir. Dışarıdan gelen yabancı cisimlerin akciğere kaçmasını önleyerek kişinin solunum tıkanması yaşamasını engeller. Bu sebeple öksüren kişinin kesinlikle sırtına vurulmamalı ve hatta mümkünse daha şiddetli öksürmesine izin verilerek yabancı cisimin uzaklaştırılması beklenmelidir.

Bu yabancı cisim sadece besin veya yutulmaması gereken bir eşya olmak zorunda değildir. Hastalıklarda mikroplar, dışarıdan gelen tozlar, kimyasallar da bu kanalı tıkayabileceği için bunların hepsi de öksürük olarak dışarı atılır.

Balgam da akciğerin yine kendini koruma yöntemlerinden biridir. Akciğer mukus tabakası oluşturarak hastalık unsurları, sigara dumanı gibi zarar verecek materyalleri bu mukus üzerinde biriktirir ve dolduğunda dışarı atılması için yer çekimine ters bir hareketle ağıza gönderir. Bu sebeple balgam da engellenmemelidir.

Öksürük bir çok nedene bağlı olabilir. Öksürüğü nedenleri ve görüldüğü şekillere göre aşağıdaki şekilde gruplayabiliriz.

1.Psikojenik Öksürük: Bazen psikolojik faktörlere bağlı olarak kuru bir öksürük olabilirler. Bu öksürük, kişi sinirlenince veya heyecanlanınca daha belirgin olur. 

2.Havlar Gibi Öksürük:Larinks hastalıklarında (enfeksiyon tümör) köpek havlamasına benzer sert bir öksürük görülür. 

3.Metalik Öksürük :Nefes borusunu ve bronşları ilgilendiren hastalıklarda yüksek tonda, metalik tınılı bir öksürük saptanır. 

4.Boğmaca Öksürüğü: Boğmacada, ani, kuvvetli, tekrarlayıcı öksürük krizleri (bir günde 10 ile 25 kez) vardır. Ağır olgularda boyun damarlarında genişleme, gözlerde dışarıya doğru fırlama, morarma görülebilir. Öksürük krizi sonunda ötme şeklinde tipik bir ses duyulur. 

5.Kusturucu Öksürük: Şiddetli öksürük nöbetleri, örneğin boğmaca, kusma ile sonlanır. Bu duruma çocuklarda sıklıkla, erişkinlerde nadiren rastlanır. Bu tür kusmaların mide hastalıklarıyla hiçbir ilgisi yoktur. 

6.Sigara Öksürüğü: Sigara tiryakileri genellikle öksürdüklerinin ya farkında değillerdir ya da bunu hiç şikâyetten saymazlar.Sigara içenlerdeki bu öksürük bronş tahrişinin bir belirtisidir. 

7.Gece Öksürüğü: Bu tür öksürük gece hastayı uykusundan kaldırır. Bu öksürüğe sol kalp yetersizliğinde, astımda, geniz akıntısı olanlarda ve reflüde rastlanır. 

8.Yemeklerle ilgili öksürük: Öksürüğün yemeklerle bir ilişkisi varsa, mide fıtığı, yemek borusu iltihabı ve mide hastalıkları akla gelmelidir. 

9.Gıcık şeklinde öksürük: Üst solunum yolları hastalıklarında rastlanan, boğaza bir şey yapışmış da onu atmak isteme çabasını gösteren bir öksürük tipidir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
s****** :

İyi günler ocak ayının başlarında atlattığım soğuk algınlığının üzerine 2 aydır gıcık şeklinde öksürmekteyim. Bakteriyel kaynaklı ya da alerjik bir durum olabilir diye doktorum Croxillex ve Aerius kullandırttı fakat bu ilaçları da kullanmış olmama rağmen öksürüğüm hala kesilmiyor. Vicks şurubu denedim ilk başlarda ciddi bir rahatlama oldu ama gıcık şeklinde kuru öksürük devam ediyor. Niçin olabili


Cevap:

Bazı öksürükler alerjik nedenlerle de olabilir.Bir kulak burun boğaz uzmanı ve sonrasında da göğüs hastalıkları uzmanına başvurun

?