Öksürük Nedir? Korona Virüs Öksürüğü Nasıl Ayırt Edilir?

Yayın Tarihi : 2015/06/26 12:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/11 13:26 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Öksürük sık görülen üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Ancak korona virüs ile tanışan dünyamız için artık ciddi bir stres kaynağı ve dikkat edilen bir husus haline gelmiştir. Öksürük ve özellikle korona virüs ( Covid 19) dan kaynaklanan öksürük konusunda yazımızda bilgiler bulabilirsiniz.

Öksürük Nedir? Korona Virüs Öksürüğü Nasıl Ayırt Edilir?

Öksürük sık görülen üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Ancak korona virüs ile tanışan dünyamız için artık ciddi bir stres kaynağı ve dikkat edilen bir husus haline gelmiştir. 

Öksürük, yabancı maddelere karşı vücudun savunma sistemi olmakla birlikte, kimyasal ve fiziksel olarak vücudun bir rahatlama girişimidir. Öksürüğün pek çok çeşiti ve sebebi vardır. 

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Öksürük, kronik ve geçici öksürük olmak üzere temel olarak ikiye ayrılır. bazı öksürükler bir hastalığa bağlı olarak kronikleşirken, bazı öksürüklerde boğaz temizleme yolu olarak yerleşmiş ve kronikleşmiştir. 

Öksürük Neden Olur?

Öksürüğün oluşma nedeni çoğunlukla üst solunum yolu elemanları olan boğaz ve göğüs bölgesinde var olan bir hastalıktır. 

Nezle, soğuk algınlığı, iltihaplı bademcik ve ya boğaz iltihabı gibi hastalıklarda kişi balgamsız öksürük nöbetleri geçirir. Bu durum kuru öksürük olarak tanımlanır. 

Bronşit, astım, sinüzit veya tüberküloz gibi hastalıklarda ise öksürük sırasında çoğunlukla balgam da tükürülür. Öksürüğün nedeni belirlenerek uygulanacak doğru tedavi ile bu durumdan kurtulmak mümkündür. 

Bazı öksürükler dışarıdan gelen toz ve kirlerin def edilmesi için vücudun oluşturduğu savunma mekanizmasıdır. Amacı öksürmek suretiyle vücuda girmeye çalışan yabancı cisimleri dışarı atmaktır. 

Bazı öksürüklerde nefes alma sıkıntısında karşımıza çıkar. Kişiler nefesleri daraldığında ani bir solunum sıkıntısı yaşar ve öksürme ihtiyacı hisseder

Korona Virüs Öksürüğü Nasıl Ayırt Edilir?

Korona virüs solunum yolu ile vücuda giriş yapar. Burada bir süre boğaz bölgesine yerleşir. Eğer müdahale edilmez veya gecikme yaşanırsa da akciğerlere iner ve bırakacağı hasar çok daha kalıcı olur. 

boğaz kısmında bulunan korona virüs, kuruluk hissi ve boğaz şişmesi hissi oluşturur. bu sebeple kişi hafifçe öksürerek bu algıdan kurtulmaya çalışır. Bu öksürük kuru öksürük diye tabir edilen öksürüktür. Enfeksiyon akciğere indiğinde ise, çok daha şiddetli ve sık bir öksürük olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca korona virüs öksürüğü; eşliğinde ateş, göğüs ağrısı ve halsizlik de getirir. 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?