Okul Demek Düzen Demek

Yayın Tarihi : 2019/09/21 11:57 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 10:03 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Tatil zamanlarında yapılan yemek kaçamakları, uyku kaçamakları, düzenli alışkanlıkların kaçamakları, okullar açılınca yeniden rutine ve sağlıklı şekline dönmektedir.

Okul Demek Düzen Demek

Tatil zamanlarında yapılan yemek kaçamakları, uyku kaçamakları, düzenli alışkanlıkların kaçamakları, okullar açılınca yeniden rutine ve sağlıklı şekline dönmektedir.

Sağlıklı ve düzenli rutinler, insanın hayatını kolaylaştıran alışkanlıklardır. Sıkıcı oldukları zamanlarda tatil kaçamakları yapılmalıdır. Ancak tatil uzun olsa da, kaçamakların süresi çok uzun tutulmalıdır. Aksi takdirde, yapılmaması gereken kaçamaklar rutin hale gelir ve sağlıksız şartlarda hayat devam eder.

Özellikle çocuklar için sıkıcı olsa da, sağlık rutinleri büyüme ve gelişmeleri açısından son derece önemlidir. Kahvaltı; tatillerde çocuklar tarafından en çok aksatılan öğündür.

Okulların açılmasıyla birlikte, hayatın daha çok düzene girdiği görülür. Çocuğun artık okula gidiş geliş, ödev yapma, oynama saatleri bellidir. Doğal olarak beslenme saatleri de buna göre düzenlenir.

Kahvaltı her birey için kaçınılmaz derecede önemli bir öğündür. Özellikle öğrenme ve büyüme çağında olan gençlerin kahvaltı sayesinde; algıları açılır, fikir üretme kabiliyetleri artar aynı zamanda bu fikirleri hayata geçirebilecek yeterli enerjiye de sahip olurlar. Bu sebeple kahvaltı atlatılmaması, aksatılmaması gereken bir öğündür.

Okul Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?

Tabii ki kahvaltının niteliği de büyük önem taşır. Kahvaltı besleyici olmakla birlikte, emilimi kolay, ağırlık yapmayacak, zinde tutacak özellikte olmalıdır. Bunun için kahvaltıda çocukların tüketmesi gereken besinler; omega 3 zengini, lif oranı yüksek, tok tutan, kan şekerini düzenleyen, kemik ve beyin gelişimini destekleyen besinler olmalıdır.

Besin olarak belirtmek gerekirse kahvaltıda olması gerekenler; yumurta, süt, ceviz, badem, fındık, tam buğday veya çavdar ekmeği, yoğurt, peynir, taze meyve suyu kahvaltının vazgeçilmezleri olmalıdır.

Bu kahvaltıları özellikle ilkokul çağındaki çocuklara cazip hale getirmek için özenle hazırlanmalı, tabaklara desenler yapılarak sevimli hale getirilmeli, kahvaltı ailece bir etkinlik edasında eğlenerek, sohbet ederek yapılmalıdır. Özellikle kahvaltıdan sonra herkesin güne başladığı ve sorumluluğundaki işleri yapması gerektiği vurgusu yapılmalıdır. Yani çocukta “ben okula gidiyorum başkaları (veya annem, babam, kardeşim) uyuyor” algısı oluşmamalıdır.

Kahvaltıda olmaması gereken besinleri ise saymak çok daha zordur. Burada dikkat edilmesi gereken husus; kan şekerini aniden yükseltecek veya düşürecek, kalorisi yüksek ve çocukta uyku hali yapacak besinler verilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?