Okullar Öncesinde Çocuklara Yapılması Önerilen 7 Tahlil

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/02 11:59 •

Okula başlamadan önce çocuklara yapılması önerilen bir takım tahliller vardır.Bu tahliller hem yorucu bir öğrenin yılı öncesinde çocukta genel bir sağlık kontrolü yönünden de önemli bilgiler vermektedir.Okul öncesinde çocuklara yapılması önerilen 7 tahlili sizler için derledik.

Okullar Öncesinde Çocuklara Yapılması Önerilen 7 Tahlil

Tahlil.com olarak biz de ziyaretçilerimize okul öncesi çocuklarına yaptırmalarını önerdiğimiz tahliller konusunda bir bilgilendirme yazısı hazırladık.
Çocukların okula başlamadan önce sağlık kontrolünden geçirilmesi, birçok hastalığın erken tanısı açısından önem taşımaktadır.
Okul öncesi çocukların genel sağlık kontrolü için hangi tahlillerin yapılacağı çocuğun aile öyküsü,varsa her hangi bir rahatsızlığı veya klinik durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Çocuğun muayenesini yapan doktor farklı parametrelerde tahliller isteyebilir.
Tahlil.com olarak özellikle okul öncesi çocuklarınıza yaptırmanızı önerdiğimiz 7 tahlili bilgilerinize sunuyoruz.

Hemogram ( tam kan sayımı) ve kan demir düzeyi, D vitamini ve B12 vitamini ölçümü

Kansızlık ve özellikle de demir eksikliği bulunan çocuklarda öğrenme güçlüğü ve okul başarısızlığı olabildiğini gösteren çeşitli bilimsel araştırmalar bulunmaktadır.Bu tahlillerin okul öncesi yapılmasıyla eğitim döneminde eğer böyle bir sağlık sorunu varsa,tanı koyulur ve gerekli tedaviler yapılır. Günümüzde D vitamini eksikliği de çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Bu vitaminin eksikliği de çocuklarda halsizlik, konsantrasyon eksikliği yapabilir.Yetersiz beslenme ile birlikte görülen Vitamin B 12 eksikliği riskine karşı da Vitamin B12 testi yapılması önerilen tahliller arasındadır.

Tam idrar tahlili:

İdrar yollarında bir enfeksiyon veya böbreklerde olası hastalıkların tanısı koyulabilir.Buradan gelecek sonuca göre çocuğa gereken tedavi veya ilave tahliller yapılabilir.

Dışkıda parazit incelemesi:

Çocuklarda barsak sistemlerinde paraziter bir enfeksiyon bulunup bulunmadığı araştırılır. Sonbaharın ilk günlerinde barsak enfeksiyonları sık görülür. Özellikle okul dönemindeki çocuklarda barsaklarda paraziter enfeksiyon etkenlerine sık rastlanılmaktadır. Bu tür risklere karşı özellikle karın ağrısı ve ishal şikayetleri olan çocuklara bu yönde tahliller yapılmaktadır.

Ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri :

Açlık kan şekeri de incelenmesi gereken tahliller arasındadır.Özellikle obez çocuklarda yapılması önerilmektedir.Gerekirse bu çocuklarda insülin direnci yönünden de ilave tahliler de yapılmalıdır..

Okula başlamadan önce veya okulda yapılan göz taramaları:

Görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Bu rahatsızlıkların giderilmesi çocuklarda öğrenim güçlüğünü ortadan kaldıracak ve derse daha iyi konsantre olmasını sağlayacaktır.

İşitme Testleri (Odiyometri):

 İşitme ile ilgili yapılan tarama testleri ile işitme sorunlarına erken tanı konulması da mümkündür.Bu testler aracılığı ile okul dönemi öncesi derslere katılım açısından çocukta olabilecek duyma sorunlarının farkına önceden varılabilmektedir. Ancak çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle okula başlamadan önce (4-5 yaşlarında) ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi de önem taşımaktadır.

EKG,Telekardiogram Filmi: 

Özellikle sporla ilgilenen,okul takımlarında görev yapan ve sporla ilgili aktivitelere katılan çocuklara yapılması önerilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?