Orşit Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/06 15:10 •

Orşit; iki testisin veya bir tanesinin iltihaplanması hastalığıdır.Üroloji bölümünde tanı ve tedavisi yapılır.

Orşit Nedir?

Orşit; iki testisinde veya bir tanesinin iltihaplanması hastalığıdır. Bakteri ve virüs kaynaklı olanları vardır.  Verem, sifilis gibi iltihaplı enfeksiyonlar sonrasında oluşur.  Bunların dışında orşit, en fazla kabakulak hastalığından sonra görülür. Bu sebeple en fazla ergenlik sonrası erkeklerde görülür.

Vücut içinde kan yoluyla, başka vücuda cinsel yolla bulaşır. Kabakulak aşısı olmak, büyük oranda bu hastalığı önler.

Testislerde iltihap oluşumu orşit olarak isimlendirilir. Bakteri kaynaklı bir erkek hastalığıdır. Kronik değildir. Uygun tedavi alındığında bir hafta içinde testisler normal seyrine dönebilir.

İdrar yolları enfeksiyonu ile başlar. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları kadınlardan daha nadir ortaya çıkar. Bunun sebebi genelde az su tüketmek, beslenmede edinilen bakterilerden kaynaklı veya temizlik hususunda yetersizlikten ortaya çıkabilir. Bu da idrarda yanma, sık idrara çıkma ile rahatsızlık verir ve idrar tahlili ile teşhisi konabilir. Eğer iyileştirilmezse enfeksiyon idrar yollarından testise geçiş yapar ve burada orşit meydana gelir.

İdrar yolu enfeksiyonu ile başlayıp testisleri saran enfeksiyon yüksek ateş ile seyreder. İltihaplanmalar genel olarak bölgedeki kan akışının yavaşlaması, iltihaplı bölgenin şişmesi neticesinde derinin incelmesi ve bu bölgeye temas eden kıyafetlerin dahi acıtmasıyla ilk olarak fark edilir. İltihaplı bölgede yoğun bir akyuvar artışı olur. Bu akyuvarlar bölgeyi iyileştirmek üzere artarlar. Burada gerçekleşen akyuvar ve iltihap şavaşı; bölgenin sıcak olması ve ateşlenme tarzı bir yangı oluşmasına sebep olur.

Orşit bakteri kaynaklı bir hastalık olduğu için; uygun antibiyotik ve dinlenme ile iyileşme gözlenir. Antibiyotik; bakteriler üzerinde etkili olan, sentetik ilaçlardır. Doğru bir şekilde kullanılan antibiyotikler, doğru etki yaparak vücudu iltihaplardan arındıracaktır.

Antibiyotikler Nasıl Kullanılmalıdır?

Antibiyotik kullanımında yapılan en büyük hata; kutusu bitmeden ilacı bırakmaktır. Antibiyotiğin etki ettiği bazı bakteriler kapsüllü bakterilerdir. Bu bakteriler, tehlike anında kapsüllerine saklanırlar ve hastalık etkisi gösteremedeğinden kişi kendini iyileşmiş sayar ve ilacı bırakır. Halbuki henüz ölmeyen bakteri; bu sefer sizin içtiğiniz antibiyotiği de tanımış ve bağışıklığını ona karşı geliştirmiş şekilde saldırısına devam eder. Bu durum daha ağır antibiyotik tedavilerini beraberinde getirir. Zaten antibiyotikler için verilen saat aralığı, kapsülünde saklanan bakterilerin yedinden dış dünyaya açıldığında karşılaşıp kapsüllerine çekilmesini sağlar. Bu sayede kapsülde besinsiz kalan bakteriler ölür ve hastalık son bulur.

Antibiyotiklerin doğru kullanımı; verilen saat aralıklarında, aksi söylenmediği sürece, kutusu bitene kadardır. Kullanmayı unuttuğunuzda bir sonrakinde iki tane almamak yine aynı saat aralığında bir tane ile devam etmek gereklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?