Östrojen Hormonu Eksikliği

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/03 11:56 •

Östrojen eksikliğinde; memelerde küçülme, cinsel ilişkide ağrı hissi, vajinada kuruluk,  vajinal sarkma olur. Bu sorunların neticesinde, cinsel isteksizlik görülür.

Östrojen Hormonu Eksikliği

Östrojen; hem erkekte hem de kadında  bulunan bir hormondur. Erkekte çok aktif bir hormon değildir. Kadında çok fonksiyoneldir.

Östrojen kadınlarda en çok bilinen hormondur. Bu hormonu adet döngüsünden tutun da; ikincil cinsiyet özellikleri dediğimiz kızlarda, meme dokusunun büyümesi, yağ miktarının artması, kıllanmanın artması, sesin incelmesi gibi durumların hepsi östrojen varlığıyla mümkündür.

Hatta kadınlarda kemik gelişimi ve kemik sağlığının korunmasında da östrojen hormonunun çok büyük etkisi vardır. Östrojen hormonu, kadınlarda güçlü kemikler demektir.

Östrojen Eksikliğinde Vücutta Neler Meydana Gelir?

Östrojen madem kadını kadın yapan hormondur, o zaman östrojen eksikliğinde de kadınlıkla ilgili problemler ortaya çıkar.

Östrojen eksikliğinde; memelerde küçülme, cinsel ilişkide ağrı hissi, vajinada kuruluk,  vajinal sarkma olur. Bu sorunların neticesinde, cinsel isteksizlik görülür.

Kadınlar, menopoza girmekle birlikte, artık adet döngüsünü gerçekleştirmediği için, ciddi bir östrojen eksikliğine maruz kalır. Hatta bu sebeple menopoza girmiş kadında; cinsel isteksizlik, vajinal hastalıklar, hatta kemik defektine bağlı olarak boy kısalması sıklıkla görülür. Bu sebeple yaşca büyük kadınlarımızın, boyları genelde kısadır.

Ayrıca kemik kırıklarının iyleşmesi de yaşlılıkta zordur. Özellikle kalça kırıklarından sonra yaşlı bir kadın, hemen hemen eski haline dönemez desek yanlış olmaz.

Menopoz mu Östrojen Azaltır, Östrojen mi Menopoza Sebep Olur?

Yazının bu kısmına kadar menopozun östrojen üzerindeki etkisinden bahsettik. Ancak vücutta üretilen östrojen yoğunluğu da, menopoz süresini belirler. Eğer vücutta yeterince östrojen salgılanmıyorsa, menopoz dönemi de çok aktif olmayacaktır ve kişinin menopoza erken girmesine sebep olacaktır.

Vücutta Hormon Dengesini Korumak Mümkün mü?

Hormonlar kişinin iç dünyasıdır ve çoğu zaman bilinmezlikler atfedilir. İnsanların kontrolünde olmayan ve müdahale edemeyecekleri bir alan gibidir.

Aslında durum tam olarak böyle değildir. Hormonlar evet vücut tarafından üretilir ancak insanların bunu yönlendirmekte küçük de olsa şansları vardır. Mesela genetik olarak bir kusura sahip olmayan insanlar, düzenli beslendiklerinde, paketli gıdalardan uzak durduklarında vücutlarından doğru zamanda, doğru miktarda, doğru hormonlar sentezlenecek ve salgılanacaktır.

Eğer çok anormal bir hormon mekanizması varsa, o zaman da sentetik ilaçlarla hormon dengesi sağlanabilmekte ve hastalıklara sebep olmadan müdahale gerçekleşmektedir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?