Oturarak ve Ayakta Çalışmak Arasında Fark Var mıdır?

Yayın Tarihi : 2018/04/13 17:57 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/01 13:51 •

Tıbben ayakta çalışmakla, oturarak çalışmak arasında bir fark yoktur. Önemli olan hareket halinde olmaktır.

Oturarak ve Ayakta Çalışmak Arasında Fark Var mıdır?

Hareketsizlik pek çok hastalığın ana kaynağıdır. Sürekli oturanlar bu durumdan şikayetçi olurken; sürekli ayakta çalışanlar, sanki hareketliymiş gibi bir algı meydana geliyor.

Tıbben ayakta çalışmakla, oturarak çalışmak arasında bir fark yoktur. Önemli olan hareket halinde olmaktır. Öğretmen, kameraman gibi meslek grupları da, birkaç adımlık yerde çalışıyorlarsa, sürekli oturan bir ofis çalışanıyla aynı riskleri taşıyor demektir.

Oturarak Çalışmak Neden Zararlıdır?

Otururak çalışmak, eğer doğru şartlar sağlanırsa insan sağlığına hiç bir zarar vermez. Otururken çalışmanın zararları anlatılırken; bu durumlar, saatlerce çalışmasına ara vermeyen, masa başından hiç kalkmayan, hatta yeterince beslenmeyen, doğru pozisyonda çalışmayan kişiler için geçerlidir. Yoksa teknoloji çağı gereği, pek çok iş, masa başı iştir ve bu kişilerin tamamına sağlıksız demek doğru bir yaklaşım değildir. 

Devamlı oturur pozisyonda olmanın en büyük sorunu, kan dolaşımının yavaş olmasıdır. Yavaş olan kan dolaşımı, kişinin organlarına yeterince oksijen gitmemesini ifade eder. Bu durumda kişinin zihni çok aktif değildir ve uyku hali meydana gelir. Organlar yeterince oksijen ile beslenemediğinden metabolizma yavaştır ve kişi halsizlik yaşar. 

Kişi özellikle ekran başındaysa veya devamlı metinle uğraşıyorsa, göz sağlığı bu durumdan etkilenebilir ve göz yorgunluğu, göz kuruluğuna ve baş ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca kişi, yanlış pozisyonda çalışıyorsa, boyun ağrısı, sırt  ve bel ağrısı, bunlara bağlı olarak da; kronik baş ağrıları ve boyun düzleşmesi gibi hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. 

Hareketsiz çalışma esnasında yavaş olan metabolizma, susuzluk hissetmez ve kişi su içmeyi ihmal edebilir. Hatta kişi yeterince su içmediğinde, idrara çıkma süresi de uzar ve kişi artık daha fazla oturur hale gelir. Bu sirkülasyon, metabolizmanın daha da yavaşlamasını sağlar. Yani vücut hem kilo almaya yatkın hale gelir, hem de yeterince beslenemez.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?