Paleopatoloji Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/11/08 11:09 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/02 13:01 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Paleopatoloji, eski döneme ait kemik ve fosil kalıntılarından o dönemde insanlar ve hayvanlar üzerinde var olan hastalıkları araştıran bilim dalıdır.

Paleopatoloji Nedir?

Paleopatoloji, eski döneme ait kemik ve fosil kalıntılarından o dönemde insanlar ve hayvanlar üzerinde var olan hastalıkları araştıran bilim dalıdır. 

Kemkler İnsan Yaşı Hakkında Nasıl Bilgi Verir?

Kemikler, içinden kan damarları geçen bir organ olması suretiyle beslenen ve canlı bir organ, içinde sarı ve kırmızı kemik iliği bulundurmasıylsa bağışıklık hakkında bilgi sahibi bir organ, taşıdığı epifiz plağı sayesinde büyümenin hangi evresinde olduğunun tespit edilebildiği bir organ, aynı zamanda da sert yapısı sayesinde bozulmayan ve yüzyıllarca yaşayan bir organdır.

Bu özelliklere bakılarak günümüzde yani yaşayan insanlar üzerinde de kemik yaşı tayini yapılabilmektedir. Yani bir insanın kendi sahip olduğu yaş ile kemik yaşı her zaman birbirini tutmaz. Hatta bazı çocuk suçluluarda çocuğun reşit olup olmadığı tespiti, bazen büyüme sınırlarının ölçülmesinde, bazen hormonların yeterince doğru miktarda salgılanıp salgılanmadığı kontrolünde kemik yaşı ölçümleri yapılır.

Yine aynı mantıkla ortaya çıkan paleopatoloji; fosil kaynaklar üzerindeki kemik ölçümlerinde kullanılmaktadır. Bu kemiklerin öncelikle yaşları hesaplanarak, ait olduğu dönemler ortaya konur. Ardından; üzerinde taşıdığı kişilik bilgilerine ulaşılır. Sarı kemik iliği; insan vücudunda bağışıklığın en önemli unsurlarından biridir. Sağlıklı bir kemik iliği akyuvar üretir ve ürettiği her akyuvarın kodlarını hafıza hücreleri adı verilen DNA bölgesinde saklar. Hatta günümüzde hasta insanlara, çocuklara ilik suyunun içirilmesinin şifası da burada gizlidir. Uzun kemiklerde bulunan bu yapı sayesinde kişinin bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı direnci artar.

Paleopatolojide; bu kemiklerin hafıza hücrelerine bakılır. Böylece o dönemde hangi hastalıkla yaygınmış, günümüz teknolojisi ile bakıldığında bu hastalık durumu nedir gibi soruların cevaplarına ulaşılabilmesi düşünülür.

Paleopatoloji Neden Önemlidir?

Geçmiş zaman insanlarının ve hayvanlarının hastalıklarını bilmek, bilime ne kazandırır? Sorusuyla başlamak gerekir. Bağışıklık, sadece kişi ile sınırlı kalmaz. Nasıl ki hastalıklar nesilden nesile aktarılır, bağışıklık da nesilden nesile aktarılır. Yani soydan gelen çekim paleopatoloji sayesinde ortaya konabilir. Ayrıca tarihte o dönemin şartlarını ortaya koyarak belki de anlaşılamayan pek çok olayın çözümlenmesi sağlanabilir.

Bu unsurların tamamı sadece insan değil, hayvanlar için de geçerlidir. Zira kemik yapıları her iki grup için de benzerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?