Pankreas Yetmezliği Nedir?Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/10/25 11:10 • Güncelleme Tarihi : 2016/10/25 11:10 •
Pankreas yetmezliği,  pankreasın bağırsakların içindeki besinlerin parçalanması ve emilimini sağlamak için yeterli miktarlarda sindirim enzimleri üretememesi ve/veya taşıyamaması halidir
Pankreas Yetmezliği Nedir?Belirtileri Nelerdir?

Pankreas yetmezliği,  pankreasın bağırsakların içindeki besinlerin parçalanması ve emilimini sağlamak için yeterli miktarlarda sindirim enzimleri üretememesi ve/veya taşıyamaması halidir.
Tipik olarak çeşitli hastalıkların neden olduğu yinelenen akut pankreatit veya kronik pankreatitin yol açabildiği ilerleyici pankreas hasarı sonucu oluşmaktadır.
Pankreas yetmezliği, genel belirtileri yemek sonrası şişkinlik, ruhsal bozukluk, başağrısı, yanma gibi “kötü hazım” belirtileri ile ortaya çıkar.
Dışkılar çok defa açık renk ve miktar açısından çoktur.Yemek sonrası hafif bir karın ağrısı ile birlikte  bağırsakları boşaltma isteği de çok tipiktir.
Tedavisi öncelikle organ dinlendirilir.Beslenme rejimi çok hafif olmalı, kolay hazmedilen yemeklere dayandırılmalıdır.Şeker başlangıcı  belirtileri görüldüğünde hemen gereken tedaviye başlanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?