PCR Testi: PCR Analizi- Polimeraz Zincir Reaksiyonu Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/02/12 22:59 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/11 14:33 •

Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) DNA analizi yapmaya yardımcı olan tekniklerden biridir. Bu makalemizden, PCR'nin ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl yapıldığını, kullanma ve uygulama alanlarını öğrenebilirsiniz.

PCR Testi: PCR Analizi- Polimeraz Zincir Reaksiyonu Nedir?

DNA analizi için çeşitli teknikler mevcuttur, her birinin farklı yararları ve zorlukları vardır. Kendi içinde DNA keşfi yirminci yüzyılda heyecan verici ve önemli bir olay olmuşken, DNA'yı analiz etmek için birçok geliştirdiğimiz teknik daha da heyecan verici olmuştur. Bu tekniklerin ve uygulamaların adli bilim ve tıp gibi alanlarda önemli bir etkisi olmuştur.

PCR Testi Nedir?

PCR testi 'polimeraz zincir reaksiyonu' anlamına gelir. Teknisyenlerin tek bir DNA örneğinden milyonlarca kusursuz DNA kopyaları oluşturmasını sağlayan bir tekniktir. Aslında, PCR'nin yanı sıra DNA çoğaltma adli bilim insanlarına deri hücrelerinin küçük bir parçası üzerinde DNA analizi yapmaya yardımcı olabilir. Diğer bazı DNA analiz yöntemlerinin aksine, PCR analizi, numunenin toplanması, depolanması ve taşınması sırasında diğer kaynaklardaki DNA'ların bulaşmamaları gerekirken bozulmuş olsalar bile, son derece küçük numune boyutlarını analiz etme avantajına sahiptir.PCR testi yılalrdır çeşitli virüs enfeksiyonlarının tanısında kullanılmaktadır.HIV virüsü, Hepatit B ve C virüsü enfeksiyonları bunlara örnektir.Günümüzde de Covid 19 pandemisi sırasında virüsün tanısında kullanılan en güvenli ve duyarlı test türü olarak literatürde yerini almıştır.

PCR Testi Nasıl Yapılır?

Tekniğin adı, DNA'yı enzimler yoluyla kopyalamak için çalışan DNA polimeraz - reaksiyonun ana parçalarından birinden gelir. PCR gerçekleştirildiğinde, oluşturulan DNA aslında kopyalama için bir şablondur. Daha sonra, bir zincir reaksiyonu temel olarak DNA şablonunun çoğaltıldığı şekilde oluşur. PCR analizi, DNA örneğinin milyonlarca olanak sağlar  ve aynı zamanda birçok çeşit genetik manipülasyona izin vermek için değiştirilebilme kabiliyetinden yararlanır.

PCR kullanımlarının çoğunluğu, nükleotidleri kullanarak yeni bir DNA ipliği oluşturan DNA polimerazıyla yapılır. Ayrıca, kullanılan DNA polimerazı ısı stabildir. Bir nükleotid bir şeker, fosfat grubu ve azotlu bir bazdan oluşur. DNA polimeraz DNA'yı şablon olarak ve yeni bir DNA zinciri oluşumunu başlatmak için zincirin ilk halkası olarak kullanır. PCR tekniklerinin çoğu ısıl döngü denilen bir şey kullanır. Bu, numunenin ısıtıldığı ve soğutulduğu anlamına gelir, ki bu noktada zincirleri ayırmak önemlidir. DNA yapısına aşina iseniz, DNA'nın çift sarmallı olduğunu hatırlarsınız. Bu nedenle iki zinciri birbirinden ayırmak gerekir.

PCR Testi Kullanımı Nedir? 

PCR analizi 1980'lerin başında geliştirilen ve DNA analiz için çok yararlı ve yaygın olarak desteklenen bir teknik haline gelmiştir. Babalık testi ve cezai soruşturma gibi çok sayıda uygulama alanına sahiptir. Lösemi ve lenfoma gibi kanserleri tespit etmek için de kullanılabilir. Aslında, PCR, şu anda kullanılan diğer tekniklerden çok daha fazla kötü huylu hücrelerin saptanmasına karşı özellikle hassastır. Aynı zamanda PCR analizi bakteri veya virüs içeren enfeksiyonları tespit etmek için sahip olduğu uygulamalar da yararlıdır. Mutasyonlar, bu DNA analizi yöntemi ile de tespit edilebilir, bu da PCR analizinin anormallikleri tespit edebileceği ve böylece genetik hastalık testi için önemli olduğu anlamına gelir.

PCR analizi muhtemelen DNA analizi için değerli bir araç olmaya devam edecektir, ancak yeni araştırma,tekniği daha da geliştirmeli ve yönteme yeni alternatifler sağlamalıdır. Ancak bununla birlikte PCR analizi tıp alanında, cezai soruşturmalarda ve babalık testlerinde uygulanılan etkili  bir tekniktir.

Kaynak: http://www.exploredna.co.uk/pcr-analysis.html

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?