Peynir Altı Suyu Kaslarınızı Geliştirir mi?

Yayın Tarihi : 2017/05/04 14:26 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/13 16:07 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Peynir altı suyu protein kaynağı olarak birçok kişi tarafından kullanılır
Peynir Altı Suyu Kaslarınızı Geliştirir mi?

Spor Yaparken Proteine Neden İhtiyaç Duyulur?

Protein, kas yapımının desteklenmesi için oldukça önemlidir. Proteinin vücuttaki en önemli görevlerinden biri, yapım ve onarımdır. Yani hücrelerin eksiklerinin giderilmesi, vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Spor yapan kişilerde daha fazla besin ihtiyacı olduğundan ve yağ kütlesini, kas kütlesine çevirmeye çalıştıklarından dolayı protein tüketme ihtiyacı hissederler. 

Ancak unutulmamalıdır ki, proteinin fazlası, vücutta yağa dönüştürülerek depolanır. Bu sebeple protein tüketilirken çok dikkat edilmeli ve yakılabilecek kadar protein alınmalıdır.

Hangi Protein Kaynakları Tüketilmelidir?

Sporcuların proteine olan düşkünlükleri, pek çok sektörü de ayaklandırmıştır ve protein tozları üretilmeye başlanmıştır. Aslında bu tozlar, doğal kaynaklardan elde edilmiş olsa da, uzun süre raf ömrünü koruyabilmek için takviye kimyasallar eklenmektedir. Bu sebeple uzmanlar, hazır protein kaynakları yerine, doğal protein kaynaklarını önermektedir. 

Peynir Altı Suyu Nasıl Elde Edilir?

Peynir altı suyu protein kaynağı olarak birçok kişi tarafından kullanılır. Peynir altı suyunu evde yapmak da mümkündür. Peynir, süt ürünlerinin protein yapısını bozmak suretiyle elde edilir. Proteinin bozulmasının yöntemi ise, uzun süre sıcaklığa maruz bırakmak yani kaynatmaktır. Kaynayan süte, bir miktar yoğurt ekleyip bir süre kaynattığınızda üst kısımda öbek öbek peynir birikintileri göreceksiniz, daha sonra bu peyniri ince bir süzgece koyduğunuzda suyunu kaybedecek ve peynir elde etmiş olacaksınız. Işte o süzülen su da, size bol proteinli peynir altı suyu olmuş olacak.

 Peynir altı proteinin kullanımı için herhangi bir standart doz yoktur bunun için kullanmadan doktorunuzla danışmalısınız. Peynir ve süt aynı proteini içermektedir. Peynir altı suyunun fazla miktarlarda tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, mide şişkinliği, susuzluk ve bağırsakların aktifleşmesine sebep olur. 

Birçok hastalık için faydalı olduğunun yanı sıra böbrek hastalıkları tarafından dikkate alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?