Pokemon Go Nedir? Sağlığımıza Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/07/21 18:39 • Güncelleme Tarihi : 2016/07/21 18:39 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Pokemon Go Nedir? Sağlığımıza Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Günümüzde özellikle mobil cihazlarda oynanan Pokemon Go, adından sıkça söz ettiriyor. Oyun, yaşa bakmaksızın büyük kitlelerin ilgisini çekmekte. Pokemon Go, hareketi de teşvik eden bir oyun olması nedeniyle insan sağlığı ile de sıklıkla ilişkilendiriliyor. Özellikle yurt dışında birçok sağlık otoritesi konu hakkında farklı görüşler bildirmekte.
Ülkemizde de kısa sürede son derece popüler olan Pokemon Go oyunu hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, oyunun sağlığımıza olumlu ve olumsuz etkilerini Tahlil.com ekibi olarak biz de inceleyeceğiz.

Pokemon Go Nedir?

1990lardan 2000li yıllara kadar gelen popüler çizgi filmi Pokemon, Nintendo GameBoy konsollarında da oyunu ile adından sıkça söz ettirmişti. Yakın zamanda piyasaya sürülen Pokemon Go oyunu, san*l gerçeklik farkıyla oyunu akıllı telefonlarda oynayabilme imkânı sunuyor. 

GPS ile haritada bulunduğunuz konumu algılayan oyun, harita üzerine “PokeStop” adı verilen genellikle park, cami, meydan gibi yerlere yerleştirilen gerekli malzemelerin temin edilebileceği yerler; “Gym” adı verilen, sahip olunan Pokemonların başka kullanıcıların Pokemonları ile savaştırılabileceği yerler ve harita üzerine rastgele dağıtılmış olan ve oyuncuların yakalayabildikleri Pokemonlar içeriyor. 

Bu nedenle, oyuncular oyunu oynarken Pokemon yakalayabilmek, malzeme temin edebilmek ya da “Gym”leri ele geçirebilmek amacıyla dışarı çıkıp gezmek durumunda kalıyor.

 

Pokemon Go oynamanın insanlara faydaları:

• Pokemon Go, çoğu oyunun aksine hareketsiz oynanabilecek bir oyun değil. Oyuncular, Pokemonları yakalayabilmek için yürümek zorunda. Ayrıca, Poke Toplar da hızlı bir biçimde tükendiği için oyuncular, PokeStop adı verilen yerlere kadar yürümek zorunda. Bu da oyuncuları hareket etmeye zorluyor. Arabayla Pokemon yakalamak da mümkün değil çünkü oyun, harita üzerinde kat edilen mesafeyi telefonların sürekli kayıt altında tuttuğu adım sayısı ile karşılaştırarak oyuncuların hile yapmasını engelleyebiliyor. Her ne kadar arabayla düşük hızda giderek oyunu kandırmak mümkün olsa da biz Tahlil.com ekibi olarak, oyunu yürüyerek oynamanızı ve bu şekilde de günlük adım sayınızı arttırmanızı tavsiye ediyoruz, çünkü günlük adım sayısını arttırmak obeziteye karşı alınabilecek önlemlerden biri!

• Evde oturarak oynanılan oyunlar, yanlış oturuş şekli ve uzun süre aynı pozisyonda durmak sebebiyle duruş bozukluklarına ve kas ağrılarına sebep olabiliorken ve insanları kapalı ortamlara mahkûm ediyorken, Pokemon Go'yu dışarıda yürüyüş yaparak oynamak hem açık havada solunum imkânı hem de vücut kaslarımızı çalıştırmamızı sağlıyor. 

• Bütün dünyada kısa sürede çok popülerleşen bu oyun her yaştan oyuncuya sahip. Bu nedenle de dışarıda bu oyunu oynarken çeşitli yaş gruplarından insanlarla tanışmak mümkün. Pokemon Go, bu imkânın yanında, oyunu başka oynayan arkadaşlarla buluşup bir yandan oyun oynarken bir yandan da arkadaşlarla vakit geçirilmesini sağlıyor. Bu nedenlerle Pokemon Go, aynı zamanda insanları sosyalleştiren bir oyun. 

• Pokemon Go ile yeni yerler keşfetmek mümkün. Oyuncuların gerekli malzemeler temin etmesi için sıklıkla gitmek zorunda kaldığı PokeStoplar cami, çeşme, park, meydan, heykel, anıt gibi yerlerde olduğundan oyuncular oyunu oynarken daha önce görmedikleri yerler görebiliyor ya da halk tarafından bilinen ya da sanat değeri taşıyan bu yerleri ziyaret etme imkanı bulabiliyor. 

•  Pokemon Go, oyuncuları yürüyüş yapmaları konusunda motive ediyor. Yeteri kadar yürümeyen oyuncuların  Poke Topları kısa sürede bittiği için ya da diğer oyuncuların kendilerinden daha yüksek seviyelere ulaştıklarını gördükleri için rekabet dolayısıyla onlar da dışarı çıkıp yürüyerek Pokemon Go oynama dürtüsü hissediyorlar.
Pokemon Go oynarken yürüyüş yapmak bir takım sporuna ya da koşuya göre daha hafif bir spor olduğundan oyun, günün her saati dışarıda yürüyüş eşliğinde oynanabilir.
Yine de biz yemeklerden en az bir saat sonrasında yürüyüş yapmanızı ve özellikle yaz aylarında öğle saatlerinde güneşin altında çok durmaktan kaçınmanızı öneriyoruz.

•  Pokemon Go oynarken yapılan sporun verimini arttırmak için yürüyüşünüzü uzun süreli tutmanızı, mümkün olduğunca hızlı adımlarla yürümenizi tavsiye ediyoruz. Akşam yemeğinden en az bir saat sonra yapılan en az 30- 45 dakikalık sürekli yürüyüşler, akşam yemekleri sonrası vücutta depolanacak yağ miktarının azalmasına yardımcı olabilir. Bu da obeziteye riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

•  Pokemon Go oyunu depresyona eğilimli veya bu hastalıktan muzdarip kişiler için de bire bir. Özellikle eve kapanan ve sosyal ortamlardan uzak olan kişiler için farklı bir alternatif tedavi desteği olabilir. 

Pokemon Go oynamanın yol açabileceği zararlar ve bunları en aza indirme yöntemleri:

• Sürekli boynu öne eğerek telefona bakmak, kafa ağırlığının öne düşmesi ile boyun kaslarının fazla çalışmasına neden olarak boyunda ağrılara ya da sakatlıklara sebep olabilir. Bu nedenle telefona bakılacağı zaman telefonun göz hizasına getirilmesi, boynun öne eğilmesini en aza indireceği için boyun sağlığı açısından daha güvenlidir.

•  Telefona bakarken çevredeki tehlikelerin farkına varmamak yaralanmalara, hatta ölüme bile sebep olabilir. Bu yüzden araba kullanırken ya da arabaların geçtiği yerlerde yürürken oynamanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz! Bunun dışında yürüyüş güzergâhında bulunabilecek çukur, engel, basamak ya da uçurum gibi tehlikelere dikkat etmenizi öneriyoruz.

•  Küçük telefon ekranlarına bakmak gözleri yorabileceği için, telefon ekranına uzun süreler aralıksız bakılmaması ve gözlerin yorulduğu hissedildiği zaman gözlerdeki nemliliği arttırmak için gözlerin birkaç defa hızlı hızlı kırpılması önerilir.

•  Aşırı sıcaklarda dışarıda bu oyunu oynamak güneş çarpmalarına ya da aşırı terlemeyle su kaybına neden olabilir. Bu yüzden gölge olan güzergahlar tercih edilmeli ve bol su içilmeli ya da mümkünse oyun, havanın daha serin olduğu saatlerde oynanmalıdır.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?