Polikistik Over Nedir? Polikistik Overde Yumurlama Gerçekleşir mi?

Yayın Tarihi : 2015/11/12 17:02 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 22:59 •
Polikistik Over Sendromu üreme çağındaki  kadınlarda sıklıkla rastlanan bir  yumurtlama faaliyet bozukluğudur. Kadınlar arasında sıklıkla görülür.Kadınlarda görülen kısırlığın önemli nedenleri arasındadır.
Polikistik Over Nedir? Polikistik Overde Yumurlama Gerçekleşir mi?

Polikistik Over Sendromu üreme çağındaki  kadınlarda sıklıkla rastlanan bir  yumurtlama faaliyet bozukluğudur.Üreme döneminde normal ve sağlıklı bir kadında her adet döneminde  bine yakın yumurta hücresi oluşur ancak son aşamada bu yumurta sayısı 20 ile 50 arası bir yumurta ile sınırlanır.

Son aşamaya kalan, sayıları  20 ile 50 arası  olan bu yumurtalar da ortalama 5 gün daha gelişim sürecini sürdürür.En sonunda ise kalanlardan bir tanesi olgunlaşır.

Bu yumurta o adet döneminde yumurtlama aşamasında seçilecek yumurtadır. Bu yumurtanın gelişimi 18-20 mm ye kadar ulaşır.Çatlar ve yumurtlama gerçekleşir.

Polikistik Over Sendromunda ise, yumurta hücreleri 10 mm’nin üstüne çıkamazlar ve sağlıklı bir büyüme olmadığından yumurtlama da olmaz.

Sağlıksız olarak gelişen ve çapları 5 ile 10 mm arasında değişen bu yumurtalar kadınlarda tıbbi adı over halk arasındaki adı yumurtalıklarda küçük kistler halinde kalır. Yumurtalıklarda çok sayıda kistler oluşur.Polikistik over hastalarında yumurtalıklar kistlere bağlı büyür. Büyüyen yumurtalıklardan da kadınlarda erkeklik hormonu salgılanır.Bu da istenen bir durum olmadığından doğurganlık üzerinde olumsuz bir etki yaratır.

Bu kişilerde düzensiz adetler görülür. Çoğu zaman adetler aylarca gecikir.Aynı zamanda metabolik dengeler de bozulabilir bu kişilerde.Artan erkek hormonu nedeniyle kıllanma ve endokrinolojik dengelerin bozulmasıyla da şeker metabolizması bozulabilir.Hastalar kilo alabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******** :

Polikistik overim var doktor polikistik over sendromuyla aynı şey olmadığını söyledi tahlillerimde prolaktin ve progesteron referans değerinden yüksek çıktı adet düzensizliğim ve sivilce için yasmin yazdı kullanma tercihini bana bıraktı kullanmalımym


Cevap:

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.

?