Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/28 01:25 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/25 13:50 •

PGT; tüp bebek yöntemiyle oluşturulan embriyonun kromozomal olarak yapı ve sayı bakımından incelenmesidir.

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) Nedir?

PGT; tüp bebek yöntemiyle oluşturulan embriyonun kromozomal olarak yapı ve sayı bakımından incelenmesidir. Bu yöntem sayesinde; talasemi, orak hücre anemisi ve kistik fibrozis gibi hastalıkların tanısı yapılmaktadır.

PGT tanısının yapılması için, laboratuvar şartlarında birleştirilerek oluşturulan embriyodan, 1-2 adet hücre alınarak incelenir.

Bu yöntem sayesinde hastalıklar önlenmiş ve sağlıklı bir birey dünyaya gelmiş olacaktır.

Bilim ve İstenen Çocuk

Bilim öyle hızlı gelişiyor ki, insan ırkı bu sayede çok daha güçlü bir hal alıyor. Özellikle genetik ilmi, önü çok açık ve bilgi deryası çok geniş bir dünyadır. İstenen niteliklere sahip çocuklar dünyaya getirmek, genetik bakımından uzun süredir üzerinde çalışılan konulardan biridir. 

İşin magazin boyutunda istenilen göz rengi, saç şekli, boy uzunluğu gibi fiziksel özelliklerini kontrol etmek olsa da, genetik olarak istenilen nitelikte çocukların dünyaya getirilmesi asıl hedeftir. 

Ne demek istenilen nitelikte çocuk? Bir bebek dünyaya geleceğinde, en büyük temenni onun sağlıklı bir birey olması ve hayatını da sağlıklı bir birey olarak devam ettirmesidir. Yani genetik olarak hastalıklara yatkınlıklarının ortadan kaldırılması ve bu sayede daha sağlıklı ve kendini idare edebilecek yetiye sahip, huzurlu bir hayatının olmasıdır. 

PGT yöntemi de tam olarak bunu hedefler. Tüp bebek, doğal yollardan gebe kalamayan kişilerde uygulanan bir gebe kalma yöntemidir. Ancak bu bebeğinde sağlıklı olması, herşeyden önemlidir. PGT yöntemi sayesinde, oluşturulan bebeğin, henüz doğmadan genetik araştırması yapılıp; hastalık yatkınlıkları, genetik faktörleri tespit edilebilir ve erkenden önlem alınabilir. Bu sayede istenen, hedeflenen sağlıklı bebek dünyaya getirilmiş olur. 

Bu durum da, tüp bebek başarısını artırır. Çünkü ebeveyn olmak istemekteki tek amaç bir bebek doğurmak değil, sağlıklı, topluma faydalı, huzurlu bir evlat dünyaya getirmek ve onu yetiştirmektir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?