Prostat Kanseri ve Prostat Kanseri Tanısında Kullanılan Tahlil ve Testler

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/17 22:03 •
Prostat Kanseri hemen her 5 erkeğin birinde hayatın bir döneminde görülebilmektedir. Prostat Kanseri ve Prostat Kanseri Tanısında Kullanılan Tahlil ve Testler de erkekler arasında sıklıkla merak edilen tahliller arasındadır.
Prostat Kanseri ve Prostat Kanseri Tanısında Kullanılan Tahlil ve Testler

Prostat Kanseri her 5 erkeğin birinde görülebilmektedir.Genellikle 50 yaş üstünde görülür.
Prostat kanseri tanısı ise oldukça önemlidir.Prostat kanserinde kullanılan tanı yöntemlerini ilk tanı ve kanserin yayılmasından sonra uygulanan tanı yöntemleri olarak 2 ana başlıkta inceleyebiliriz.

Prostat Kanseri İlk Tanı Yöntemleri:

1.Parmakla prostat muayenesi: Doktor tarafından muayene sırasında yapılmaktadır.Muayene sırasında prostatta sert kitle tespit edilmektedir.Ancak sertlik olmaması prostat kanseri ihtimalini ortadan kaldırmaz.

2.Kanda PSA testi araştırılması:  PSA prostat kanserinde yükselmiştir.

3.Prostat biyopsisi: Ultrason yardımı ile makattan girilerek iğne ile prostattan parçalar alınır. Alınan prostat parçaları mikroskop altında patoloji uzmanınca incelenir.Kanser tanısı koyulur. Prostat kanserinin ilerlediği durumlarda kanser prostat dışındaki organlara da yayılmaktadır.

Kanserin yayılmasını yani metastaz yapmasını tespit etmek için de çeşitli tahliller yapılmaktadır.Bunlar da temel olarak 4 bölümde incelenir.

1.Kemik taraması: Kanserin kemiğe yayılımını gösterir.
2.Akciğer röntgen filmi: İlerlemiş prostat kanserli hastalarda ,kanser akciğere yayılırsa Akciğer filminde görülebilmektedir.
3.Tomografi ve MR gibi radyolojik tahliller:Kanserin etkilediği doku ve organlar saptanabilmektedir.
4.Lenf bezi biyopsisi: Prostatın yakınındaki lenf bezleri operasyonla alınır.Patologlarca incelenir.Yayılma olup olmadığı anlaşılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?