PTH Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/21 14:24 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/26 10:50 •
PTH testi ile kandaki paratiroid hormonunun miktarı ölçülür.Damardan kan alınarak elde edilen numunenin biyokimya laboratuvarında çalışılmasıyla yapılır.
PTH Testi Nedir?

PTH Testi Nedir?

PTH testi ile kandaki paratiroid hormonunun miktarı ölçülür. Bu test  klinikte, hiperparatiroidizmi tanımlamak, anormal kalsiyum seviyelerinin nedenini bulmak veya kronik böbrek hastalığının durumunu kontrol etmek için kullanılır. 
Doktorlar PTH testini daha çok kanda kalsiyum düşüklüğü veya yüksekliği durumlarının araştırılmasında kullanır.

PTH Hormonu Nedir?

PTH hormonu kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini kontrol eder. PTH, hormonu tiroid bezinin arkasında  yer alan paratiroid bezleri tarafından salgılanır. yapılır. Kanda kalsiyum seviyesi çok düşükse,buna reaksiyon olarak paratiroid bezleri daha fazla PTH hormonu salgılar. Bu durum kemiklerin kana daha fazla kalsiyum salgılamasına neden olur ve böbrekler tarafından idrara salınan kalsiyum miktarını azaltır. Ayrıca, D vitamini daha aktif bir forma dönüştürülür ve bağırsakların daha fazla kalsiyum ve fosfor emmesine neden olur. 
Ancak kanda kalsiyum seviyesi çok yükilişkie, paratiroid bezleri daha az PTH salgılar ve tüm süreç tersine çevrilir.

PTH hormonun önemli işlemi kanda kalsiyum seviyesi dengesini ayarlayıp kalsiyum miktarını sabit halde tutmasıdır.
PTH hormonu seviyeleri kanda günün saatlerine göre farklılık gösterebilir.Sabah erken saatlerde PTH hormonu kanda daha yüksektir.

PTH Testi Normal Değeri:

Normal Değer: 10-65 pg/ml'dır. Ancak testin çalışıldığı laboratuvar, kullanılan test kiti ve yönteme göre küçük farklılıklar gösterebilir.Test sonucu değerlendirilirken tahlil sonucunda belirtilen referans değerlerin dikkate alınması daha önemlidir.

PTH Testi Nasıl Yorumlanır?

Çok yüksek veya çok düşük PTH seviyeleri, böbrekler ve kemiklerde sorunlara ve kalsiyum ve D vitamini seviyelerinde değişikliklere neden olabilir.

Sonuç olarak PTH,kalsiyum ve fosfor arasında bir denge vardır.Bu sebeple Kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini ölçmek için yapılan testler,  PTH testi ile de eş zamanlı olarak yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?