Rahim Dönmesi Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/02 04:09 •

Rahim dönmesi; rahimin idrar torbasına yaslanması şeklinde duruşudur

Rahim Dönmesi Neden Olur?

Rahim dönmesi; rahimin idrar torbasına yaslanması şeklinde duruşudur. Normal hayatta hiç bir sıkıntıya sebep olmaz ve farkedilmez. Bu sebeple müdahaleye de gerek kalmaz.

Rahim Dönmesi Neden Olur?

Doğum yapan ve menopozdaki bayanlarda rahmi önde tutan kasların gevşemesi sonucu olabilir. Karın içi ameliyat olmuş kişilerde görülebilir. Pelvik enfeksiyonlarda ve endometriozis hastalığından kaynaklı olabilir. Nadiren de yumurtalık kistinin rahmi geriye çekmesiyle meydana gelir.

Rahim Dönmesi Kısırlığa Sebep Olur mu?

Rahim dönmesi, kadın doğum uzmanlığı gerektiren vajinal muayenelerde tesadüfen ortaya çıkan ve teşhisi konan bir durumdur. Buna tam olarak hastalık demek de doğru değildir. Çünkü bu durum, kısırlığa sebep olmadığı gibi, normalde de bir komplikasyon sebebi değildir. Hatta bu durumdaki kişiler, normal hayatlarında bu vaziyeti fark bile etmez.  

Rahim dönmesi kısırlığa sebep olmaz, kişide bir ağrı sancı yapmaz. Bu sebeple müdahale gerektirecek bir durum da yoktur ortaya. Hatta kişiye bu durumda müdahale etmek kısırlığa sebep olabilir. o yüzden müdahale yapılmaması tercih edilir. 

Ancak bu durumu ortaya koyan, sebebi olabilecek bir durum varsa kesinlikle patoloji alınmalıdır. Bu erken bir teşhisin de sebebi olabilir o yüzden önemlidir. Ancak kişide herhangi bir şikayet veya patolojik durum yoksa doğru olan müdahale etmemektir.   

Rahim Dönmesi Olan Kişilerde Gebelik ve Doğum Nasıl Olur?

Rahim dönmesi, gebeliğe engel bir durum olmadığı gibi, normal doğuma da engel değildir. Rahim dönmesi olan kişilerin çoğunda gebelik esnasında rahim normal pozisyonuna döner. Bu sebeple normal doğum da yapılmasında bir mahsur yoktur. 

Gebelik, rahim içinde gelişir ve gebelik süresi ilerledikçe rahim yukarı doğru büyür. Bu esnada rahimin normal, düz pozisyona dönmesini bekleriz. Rahim dönmesi olan kişiler; ister sezeryan, ister normal doğum yapabilirler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?