Reflüyü Hafife Almayın!

Yayın Tarihi : 2018/04/14 00:08 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/14 00:08 •
Reflü günümüzün en yaygın hastalıklarından biridir
Reflüyü Hafife Almayın!

Reflü günümüzün en yaygın hastalıklarından biridir. Her 10kişiden 2’sinde görülmekle birlikte cinsiyete göre sıklığının değişimi sözkonusu değildir. Halk arasında sık görüldüğü için çoğu zaman önemsenmez vetedavi için hekime başvurulmaz.
Bu gibi durumlarda daha büyük sağlıksorunlarına yol açıp hayatınızı kötü yönde etkiler. Lütfen reflüyü hafifealmayın!

Reflüyü basitçe tanımlarsak midedeki asitli içeriğin yemekborusuna hatta ağza kadar gelmesine yol açan bir sindirim sistemi hastalığıdır.Mide asidinin asitlik düzeyi ciddi anlamda yüksektir. Midenin kendi salgılarıbu asitliği baskılar fakat yemek borusunda ve boğazda bu salgılar olmadığı içinmide kapakçığından yukarı çıkan güçlü asit tahrişe yol açar. Genellikleyemeklerden sonra olan bu olay mide, yemek borusu ve boğazda yanma, ağza asitlimide içeriğinin gelmesi şeklinde dışa vurur.

Tedavisi olan bir hastalıktır ama önemsenmezse daha büyüksorunlara yol açar. Örneğin ses kısıklığı, midede şişkinlik ve rahatsızlıkhissi, diş sorunları, boğazda tahriş, yutmakta zorluk, gırtlak tahrişi veyaenfeksiyonu gibi…

Sindirimi zor olan gıdalar için mideniz daha fazla asitüretir. Yediğiniz ağır, baharatlı, yağlı, şekerli yiyecekler veya içtiğinizasitli içecekler asitliği arttırarak reflüye yol açabilir. Reflünün en sıkoluşma sebepleri arasında midenin alacağından da fazla yemek yemek, geceleriyemek yeme alışkanlığı, kilo fazlalığı, sigara ve alkol kullanmak, stres,yanlış veya bozuk beslenme düzeni vardır. Bunlara dikkat ederseniz reflüyeyakalanma olasılığınız çok daha düşük olacaktır. Reflü olduğunuzu anladığınızdabir hekime başvurup tedavi olmalısınız. Bunun yanında günlük hayatınızda veyaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmalısınız.

Reflüsü olanlar veyareflüden korunmak isteyenler nelere dikkat etmelidir?

Bol bol su içilmeli. (Günde en az 2,5 litre)

Sigara, alkol, çok şekerli veya çok baharatlı gıdalar, çokyağlı gıdalar tüketilmemeli.

Kahve ve asitli içecekleri fazla tüketmemeye özengösterilmeli.

Lokmalar yavaş yavaş ve uzun süre çiğnenmeli. (en az 30 kez)

İdeal kiloya gelinmeli ve bu kilo sabit tutulmalı.

Sıkı korseler veya kemerler midede yüksek basınca yolaçacağı için kullanılmamalı.

Yatmadan en az 3 saat önce ağır olmayacak şekilde yemek yenmemeli.

Stresten uzak durulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?