Saç Ekimi ve Saç Dökülme Nedenleri ile Teşhisi

Yayın Tarihi : 2017/11/16 12:37 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/16 12:37 •
Saç dökülmesinin nedenleri ve saç ekimi hemen her erkeğin ve hatta bayanların  merak ettiği bir konudur
Saç Ekimi ve Saç Dökülme Nedenleri ile Teşhisi

Saç dökülmesinin nedenleri ve saç ekimi hemen her erkeğin ve hatta bayanların  merak ettiği bir konudur.
Plastik Cerrahi Uzmanı OP.Dr.Dr.Zühtü Demir,Saç Ekimi ve Saç Dökülme Nedenleri,Tahlil ve Teşhisine dair görüşlerini Tahlil.com okurları için paylaştı.
Saçın işlevi yalnızca hoş bir görüntü sağlamak değildir; saç aynı zamanda sağlığın ve yaşam tarzının da göstergesidir.
Saç dökülmesi sık rastlanan bir rahatsızlık olup, dış görüntümüzün önemli bir bölümünü oluşturan saçlardaki problemler, hem fiziksel, hem psikolojik olarak rahatsızlık yaratır. Hastalıklar, yetersiz beslenme, düzenli egzersiz eksikliği, sigara kullanımı, alkol ve strese karşı gösterilen advers reaksiyonlar veya alerjiler saçın gelişim sürecini engelleyebilir ve saçın dökülmesine neden olabilir.
Saç dökülmesi saçlı derinin tümüne yayılabilir veya bir kaç alanda lokalize olabilir; bu kalıcı tahribat veya geçici dönemsel dökülmeler şeklinde de gelişebilir.
Saç dökülmesi ya da kellik tedavisinden önce saç dökülmesinin nedeni belirlenmelidir. bunun için de en sık karşılaşılan iki ayrı tip saç dökülmesinin üzerinde durmak gerekir.
Androjenik alopesi (erkek tipi saç dökülmesi)Saçlı derinin belirli bölümlerinde simetrik gelişen, erkeklerde sıkça rastlanan bir ailevi saç kaybı şeklidir.
Saç dökülmesi şakaklardan başlayıp , tepeye doğru ilerler.
Kadınlarda ise genelde saçların cılızlaşması, seyrelmesi şeklinde bulgu verir. Erkeklerin % 70 inde rastladığımız bu dökülme kadınların %10 unda karşımıza çıkmaktadır.
Genellikle 20’li yaşların sonunda başlar, dökülmenin hızı bireysel olarak değişik hızlarda ilerler ve bazen çevre faktörlerinin de etkisiyle değişebilir. Bu tip dökülmeler şiddetli vakalarda tüm tepenin açılmasına kadar ilerleyebilir ve kişinin psikolojik sorunlarının da gelişmesine neden olabilir. Etkilenen bölgelerde saçlar incelir ve seyrekleşir.
Oluşumunda erkeklik hormonu olan testesteronun cilde temasında oluşan dehidrotestesteronun kıl köklerini inceltici etkisi vardır.
Tedavide özellikle minoxidil içeren saç spreyleri veya finasterid içeren tabletler ile bazı hastalarda olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Saç dökülmesine yönelik reçetesiz satılan losyonlar ve ilaçlar etki göstermemekte veya bazı vakalarda daha da kötü sonuçlanabilmekte, ilerleyen kelliği hızlandırmaktadır. Saç ekimi bu hastalarda en etkili tedavi şeklidir.
Semptomatik (dönemsel) dökülmeler  kadın ve erkeklerde eş sıklıkta rastlanan saç dökülme şikayetidir. Tek bir hastalık olmayıp bir takım diğer hastalıklarla beraber saç köklerinin ritmik siklüsünün bozulması sonucu gelişebilir. Doğum yapan kadınlarda, tiroit bezinin çalışma bozukluklarında ciddi sistemik hastalıklar(zatüre, kan kaybı, böbrek hastalıkları...), büyük üzüntüler ve korkulardan sonra bunu izleyen 5-6 ay içinde dökülmeler olabilir. Bu tarz dökülmeler 3-5 ay kadar sürebilir.
Saç kayıplarının diğer bir sık nedeni de vitamin ve mineral eksiklikleri olup bunları diyetle yeterli alınmaması veya kaybın çok olması ve emilim bozukluklarıdır.
Saç dökülmesi ve kellik problemi olan bir kişi ilk olarak konu ile ilgili bir uzman hekime başvurmalı ve muayenesi yapıldıktan sonra gerekli laboratuvar tahlilleri yaptırılmalıdır.  Kan tahlili, demir tahlili, tiroid, (kadın iseniz) östrojen hormonu seviyeleri, kullanılan ilaçlar, stres faktörü gibi konular hakkında bilgi edinilir.Hastadaki dökülme nedeni saptandıktan sonra sebebe yönelik takviyeler ve destekleyici önerilerle saçlar tekrar kazanılabilir. Medikal tedavi ile saçların geri kazanılamadığı durumlarda saç ekimi yine etkili bir yöntemdir.
  
SAÇ EKİMİ: Saç ekimi diğer adıyla saç nakli sağlıklı ve güçlü saç köklerinin verici bölgeden genellikle başın arkasından alınarak incelmiş yada tamamen açılmış bölgeye taşınması işlemidir. Çağdaş ve modern teknikler sayesinde saç ekimi ile son derece doğal görüntüler elde edilebilmektedir.Bu sayede saç kaybına bağlı kişide oluşabilecek psikolojik travmalar ve sosyal yaşamdan uzaklaşma saç nakli ile düzeltilerek bireyin kendini daha güçlü hissetmesi sağlanabilmektedir.
Saç ekiminde kullanılan FUE (Follicular Unit Extraction) ve FUT (Follicular Unit Transplantation) tekniklerinin her ikiside lokal anestezi ile yapılabildiği gibi, sedasyon dediğimiz anestezi şekliyle hafif bir uyku halindeyken işlem hastaların konforu açısından daha rahat yapılabilinir.
Saç ekimi yaptıracak erkek ve kadın adaylar işlemin ağrılı ve kanlı olacağına dair yanlış bir kanıya sahiptirler. Modern FUE ve FUT yöntemleri ile yapılan saç ekimlerinden sonra aklınızda işlemin sadece ne kadar kolay olduğu kalır. İşlemden sonra hastalar sadece bir tenisçi bandajı ve şapkayla ayrılırlar.
Saç ekimi cerrahisine uygun adaylar, başının yan ve arka bölgelerinde yeterli miktarda saç olan kişilerdir. Bu kişilerde FUT ve FUE yöntemlerinin her ikiside kullanılabilir. Modern tekniklerin saç ekimi cerrahisinin geliştirmesi ile birçok erkek geçmişte saç nakli cerrahisine uygun aday değilken bugün uygun aday haline gelmiştir.
Büyük greftlerin kullanımı ile oluşturulan doğal olmayan görüntüler yerlerini, küçük boyuttaki greftlerin kullanımı ile doğal görünümlere bırakmış ve gelişen yeni aletler ile birlikte her kişiye uygun doğal saç görünümünü gerçekleştirme olanağını sağlanmıştır.
Verici saha (saç köklerinin alındığı saha) olarak adlandırılan başın yan ve arka bölgelerindeki ( vertex ) saçlar hayat boyu uzamaya devam eder ve dökülmezler.
Bu saçların saçsız bölgeye nakledilmesi uzama veya dökülmeme yeteneklerini değiştirmez. Diğer bir tanımlama ile saç köklerinin dökülmesi veya dökülmemesi bulunduğu yerin özelliğine bağlı değil tamamen kendi genetik özelliğine bağlıdır.
Donor dominansı veya baskın vericilik, saç naklindeki başarıyı sağlayan bilimsel temeldir.Sonuç olarak saç dökülmesi ve kellik doğru bir yaklaşım ile başarı ile tedavi edilebilir.
Önemli olan sistematik bir yaklaşım ile sorunu çözmeye yönelmektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b*********** :

yaşım 15. 1 senedir sigara içiyorum ve. saçlarım dökülmeye basladı. bademciklerim küçükken alındı. bu yüzden dökülme olasılığı varmı? varsa kime gitmeliyim?


Cevap:

15 yaş, saç dökülmesi için daha çok erken.Genetik bir yatkınlığınız da olabilir, bir cildiye uzmanına başvurun.

?