Safran ve Sağlığımıza Faydaları

Yayın Tarihi : 2017/05/02 18:29 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/29 10:59 •

Safran bitkisel bir üründür ve yemeklere tat ve renk vermek için kullanılır.

Safran ve Sağlığımıza Faydaları

Safran bitkisel bir üründür ve yemeklere tat ve renk vermek için kullanılır. Araştırmalar safranın antioksidan, anti kanser ve anti enflamatuar olduğunu ispatlanmıştır. Bu araştırmalara göre safran, karaciğerde kanser hücrelerinin oluşum riskini azaltır veya kanserin ilerlemesini yavaşlatır. Safran anti-kanser etkisini kanser hücrelerinin ölümünün uyarılmasıyla gösterir.

Safran Nedir?

Safran, sonbaharda çiçeklenen, soğanlı bitkiler grubundan bir canlıdır. Bu bitkinin mor ve göz alıcı bir güzelliği vardır. Bu bitkinin etkin maddesinin kurutulması ve ezilmesiyle safran baharatı elde edilir. Safran bitkisi Osmanlı mutfağından bu yana, yemeklere hem lezzet hem de renk katması için kullanılan çok iyi bir besindir. Tadı hafif acı olduğu için tuzlu yemeklerde ve az miktarda kullanılır.

İçeriği antioksidan olmasının yanında; pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılır. Mide ve bağırsak hastalıklarında, tiroid bezlerinin rutin çalışmasının sağlanmasında, kan şekerinin düzenlenmesinde kullanılır.

Kanser Nedir?

Hücreler bölünürken, hücre döngüsü olarak adlandırılan bir evreden geçerler. Bu evrede; hücreler doğru noktadan bölünmüş mü, genetik materyal doğru kullanılmış mı, verilen şifreler doğru mu diye kontrol edilir. Eğer bunlarda bir hata varsa vücut bu üremeye Müsaade etmez ve hücre bölünmesi gerçekleşmez.

Ancak kanserli hücrelerde bu döngü görülmez. Hücreler eksik, yanlış bir şekilde hızlıca bölünür ve neticesinde hızla büyüyen kontrolsüz hücre yığınları meydana gelir ki bunlara tümör denir. Tümörlerin de kötü huylu olanlarına kanser adı verilir. Tümörün kötü huylu olması; onun hızlıca diğer organlara dağılabilmesini, insanın hayatını riske atabilir olmasını ifade eder. İyi huylu tümör ise kanser tedavisi gerektirmez ancak düzenli aralıklarla kontrol edilebilmelidir.

Beslenme İle Sağlıklı Yaşam Mümkün mü?

Hemen hemen her hastalık için besin önerisini pek çok yerde görürüz. Özellikle sebze ve meyveler; vitamin ve mineral deposudur. Hastalık olduktan sonra tam anlamıyla sadece bir bitki sayesinde iyileşmek pek de sık görmediğimiz bir durum olsa da; aslında hastalıklardan korunmak için bitkiler olmazsa olmazdır. Bu sebeple sadece hastalıkta değil, aslında hastalık ortaya çıkmadan önce vücut sistemlerini aktif hale getirmek için beslenme çeşitliliği sağlanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?