Sağık Kontrolünde Hangi Tahlil Hangi Yaşta Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/08 18:17 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Tahlil yaptırmak sağlığımız için asla vazgeçemeyeceğimiz bir zorunluluk.Ancak hangi tahlilin hangi yaşta yapılacağının bilinmesi de kişinin sağlığı uzerinde çok dha pozitif bir etkiye sahip.
Sağık Kontrolünde Hangi Tahlil Hangi Yaşta Yapılmalıdır?

Tahlil yaptırmak sağlığımız için asla vazgeçemeyeceğimiz bir zorunluluk.Hayata gözlerimizi açtığımız andan hayatımızın sonuna kadar gerek tanısal, gerekse kontrol amaçlı defalarca tahlil yaptırıyoruz.

Peki hangi yaş grubunda hangi tahlillerin yapılması gerektiğini biliyor muyuz?

Tahlil.com olarak hangi yaşta hangi tahlillerin yapılması gerektiğine dair önerilerimizi okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Çocukluk çağı gençlik çağında yapılması önerilen tahlillerden başlayalım.
Bebeklere henüz doğar doğmaz fenilketonüri yönünden tarama testi yapılmaktadır.İlerleyen yıllarda ise tam kan sayımı,rutin biyokimya testleri de en az bir kere yapılmalıdır.

Doğar doğmaz hepatit yönünden aşılamaya alınmayan çocuklara ise, sonraki yıllarda hepatit aşısı yapılacaksa HBs Ag ve Anti HBs testleri yapılmalı ve buna göre Hepatit aşısı planlanmalıdır.

Orta yaşa kadar en az 2 yılda bir kan sayımı ve rutin biyokimyasal testlerin yapılması önerilmektedir.Burada önemli olan bir diğer nokta ise her bireyin sağlık yönünden risklerinin belirlenmesi ve o risklere göre tahlillerin yapılmasına öncelik verilmesidir.

Örnek olarak aşırı kilolu bir çocukta, şeker hastalığı yönünden glukoz testlerine ağırlık verilmesi veya büyüme geriliği olan bir çocukta ise başta hormon testlerine bakılması gibi. 30 yaş ve üstünde yapılacak tahliller ise bireylerin cinsiyetine göre farklılık gösterir.

Kadınlar için , rahim ağzı kanseri erken tanısı için yapılan PAP Smear tahlili büyük önem taşımaktadır. PAP Smear testi özellikle evli ve aktif cinsel hayatı olan kadınlara yılda bir kere yapılmalıdır.
Ayrıca her iki cins içinde tam kan sayımı ve kolesterol,kan şekeri gibi parametreleri içeren rutin biyokimya testleri de yılda bir kere yapılmalıdır.

40 yaş ve üzerinde ise mevcut yapılması önerilen tahlillere ek olarak ,erkek ve kadınlar için ayrı ayrı olmak üzere ilave tahliller yapılmalıdır.Kadınlarda mamografi tahlili meme kanseri erken tanısında son derece önemlidir.
Erkeklerde de prostat hastalıkları yönünden PSA tahlili de yapılmalıdır.Her iki tahlilin de yılda bir kere yapılması önerilmektedir.Özellikle bağırsak kanserlerinin erken tanısı içinde gaitada(dışkıda) gizli kan testi de bu yaş gurubunda ihmal edilmemesi gereken tahliller arasındadır.
Akciğer hastalıkları yönünden Akciğer Grafisi de yapılması gereken tahliller arasındadır.
Bu yaşlarda diyabet riski de artmaktadır.Normalde düzenli olarak yılda bir kere yapılması önerdiğimiz rutin biyokimya testleri arasında açlık kan şekeri bulunmaktadır.
Bu testle de diyabet tanısı genellikle koyulabilmektedir.Ancak kişinin ailesinde şeker hastalığı öyküsü bulunması,aşırı kilo alması veya birden kilo vermesi gibi durumlarda varsa,ağızdan glukoz tolerans testi de yapılması gerekebilir. 

50 yaş ve sonrasında ise yine bağırsak kanserinin erken tanısı için kolonoskopi tahlili de,önceki dönemlerde belirttiğimiz testlere ilave olarak önerilmektedir.Ancak kolonoskopi kolay bir test değildir, maliyeti de yüksektir.Bir kere yapılıp eğer sonuçta normal çıktıysa 5-10 yıl süreyle bir daha yapılmasına gerek yoktur.

Özellikle bu yaş grubunda kalp hastalıkları riski daha da arttığından bir kardiyolog kontrolünde kardiyolojik yönden check up da yararlı olacaktır.Bu yaşlar kadınlar için menopozun yaşandığı dönemdir.Bu nedenle kemik yoğunluğunun ölçülmesi için Kemik Dansitometrisi tahlili de gerekli olacaktır.  Bu sayede menopoz nedeniyle kemik erimesi olan kadınlarda ,kemik yoğunluğu ölçümü sağlanacak ve kemik erimesine bağlı kırıkların önüne geçilebilecektir.

Sonuç olarak sizlere belirli yaş gruplarında öncelik gösteren tahliller hakkında genel bir bilgi verdiğimizi umuyoruz.Ancak şurası unutulmamalı ki,kişinin sağlık yönünden risk faktörleri,daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar veya genetik özellikleri bu tahlillerin yapılma süresi veya önceliğini değiştirebilir.Yapılacak tahliller,tahlillerin sıklığı ve özellikleri konusunda son kararı kişiyi izleyen hekim verecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
p****** :

İlişki üzerinden 25 gün geçti ve gününde adet oldum fakat miktarı biraz farklıydı.Tedbiren kan testi yaptı Adet olduktan 4 gün sonra adetli iken kan testi yaptırdı. Sonuç < 2 çıktı.Sizce kan testine ne kadar güvenilir ? İlişkiden 25 gün geçtikten ve adetten 4 gün sonra kesin sonuç verir mi efendim?


Cevap:

Hamile değilsiniz, Beta HCG değeriniz düşük. 10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve konuya dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi


?