Sağlıklı tüketim çılgınlığı obsesyona davetiye mi çıkarıyor?

Yayın Tarihi : 2018/04/25 00:50 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/25 00:50 •
Hızlıendüstrileşme ve beraberinde gelen kentleşme insanların yaşam tarzını herboyutuyla etkiliyor
Sağlıklı tüketim çılgınlığı obsesyona davetiye mi çıkarıyor?

Hızlıendüstrileşme ve beraberinde gelen kentleşme insanların yaşam tarzını herboyutuyla etkiliyor. En önemli etki ise tüketim alışkanlıklarındaki değişimdegözlemleniyor. Her şeyin en iyi görünümlüsüne ulaşabilmenin, yaşamın tek gereğiolduğu algısı bilinç altlarımıza ince oya tarzı işleniyor mu?

Modernyaşamın yalnızlaştırması karşısında önce küçük bir nostalji gibi başlayan, sonrasındagiderek daha büyük tepkisel hareketlere dönüşen yeşil hareketlerin önemli birboyutunu başta beslenme olmak üzere, organik yaşam oluşturuyor.

NeolifeTıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Bora Telaferli, “Artık modern kentin orta-üstdüzey eğitimli insanları, ağırlıklı olarak kadın ve genç anneleri, aldıkları vetükettikleri her gıdanın kaynağını merak ediyor, elde edilme yöntemlerinisorguluyor. Bu haliyle sorgusuz desteklenmesi gereken organik gıda düşüncesi,kimi zaman kimilerimiz için yaşamımızda olması gerekenden daha fazla bir zeminzaman işgal ederek, yeni bir kaygı kaynağı oluşturuyor. Bu eğilim, başlangıçtanadir gibi gözükse de, giderek sıklığı artan bir kaygı bozukluğuna dönüşerek,bir takıntılı düşünce (obsesyon) halini alabiliyor.” diyor.

Sağlıklıbeslenme, ideal vücut ağırlığı, spor gibi dikte edilen tartışılmaz genel geçergünümüz kavramları birer obsesyon kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Telaferli,“Obsesyon, odak konu üzerine gereksiz, aşırı ve sürekli zaman ve enerjiharcatması ve bunun yaşamın diğer alanlarından çalma pahasına olsa dahisürdürülmesidir. Organik gıda ve yaşam hassasiyeti de ne yazık ki bazılarımıziçin, benzer bir hal almış durumda. Ne kadar zayıflarsa zayıflasın, aynadakendisini aşırı kilolu gören, her yediği lokma ile daha da zehirlendiğinidüşünen ve bu kaygısı ile çevre üzerinde giderek daha fazla kontrol sergilemeyeçalışan kişiler, beyhude bir çaba ile kendisi ve yakın çevresi için sürekliçatışma alanları yaratıyor.” diyor.

Şüphesiz,çocuklarımız için daha iyi bir gelecek, organik ve doğal yaşamdan geçiyor. Nevar ki bunun yolu, bireysel olarak en kolay müdahale edeceğimiz, ancak sonucaulaşamayarak, bizi mutsuz kılacak çabalardan çok; kendimizi ve toplumu köktendeğiştirebilecek örgütlü bir çaba. Organik beslenme yönünde ısrarcı tavrımızısürdürürken, akşam yatağa girdiğimizde “bugünkü karbon ayak izim neydi acaba”sorusunu da her gece yanıtlamaya çalışmamız daha anlamlı bir çaba olur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?