Salpenjit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2020/04/05 20:58 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/06 11:23 •

Salpenjit fallop tüplerinin iltihaplanmasına neden olur. Enflamasyon bir tüpten diğerine kolayca yayılabilir, bu nedenle her iki tüp de etkilenebilir. Tedavi edilmezse, salpenjit uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir. Belirtileri, bireysel riskinizi, nasıl tedavi edildiğini ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Salpenjit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Salpenjit Nedir?

Salpenjit, bir tür pelvik inflamatuar hastalıktır (PID). PID, üreme organlarının bir enfeksiyonunu ifade eder. Zararlı bakteriler üreme sistemine girdiğinde ortaya çıkar. Salpenjit ve diğer PID formları genellikle klamidya veya gonore gibi bakterileri içeren cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanır.

Salpenjit Belirtileri Nelerdir?

Salpenjit geçiren her kadın belirti ve  semptomlarla karşılaşmaz.

Belirtiler mevcut olduğunda ise, aşağıdaki durumlar ile karşılaşabilirsiniz:

  • kötü kokulu vajinal akıntı
  • sarı vajinal akıntı
  • yumurtlama, menstruasyon veya ilişki sırasında ağrı
  • regl dönemleri arasında lekelenme
  • hafif bel ağrısı
  • karın ağrısı
  • bulantı
  • kusma
  • ateş
  • sık idrara çıkma

Bu durum akut olabilir-şiddetli semptomlarla aniden ortaya çıkabilir — veya kronik-uzun süre az veya hiç semptom olmadan kalır.

Bazen, semptomlar tedavi olmadan kaybolabilir ve altta yatan enfeksiyonun artık orada olmadığına dair yanlış bir izlenim bırakabilir. Enfeksiyon tedavi edilmezse, uzun süreli komplikasyonlara neden olabilir.

Salpenjit Nedenleri ve Kimler Risk Altındadır?

Salpenjit genellikle vajinal ilişki yoluyla edinilen bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır.

Eğer aşağıdaki durumlar mevcutsa yüksek risk altında olabilirsiniz:

  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon varsa
  • Kadın korunmadan ilişki yaptıysa
  • Kadının birden fazla cinsel partner varsa
  • Kadının partnerinin birden fazla cinsel partneri varsa

Nadir olmakla birlikte, apandisit veya UID yerleştirilmesi gibi karın enfeksiyonları veya prosedürleri salpinjite neden olabilir.

Salpenjit Nasıl Teşhis Edilir?

Salpenjit belirtileri yaşıyorsanız, komplikasyon riskinizi azaltmak için hemen doktorunuza danışın.

Belirtilerinizi değerlendirdikten ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirdikten sonra, doktorunuz hassasiyet ve şişlik olan yerleri aramak için fizik muayene yapacaktır.

Doktorunuz ayrıca tanı koymalarına yardımcı olmak için aşağıdaki testleri de yapabilir:

  • Kan ve idrar testleri. Bu testler enfeksiyon işaretleri arayacaktır.
  • Vajina ve serviks sürüntü testi. Bu, sahip olabileceğiniz bakteriyel enfeksiyon türünü belirleyecektir.
  • Transvajinal veya abdominal ultrason. Bu görüntüleme testleri fallop tüplerine ve üreme sisteminizin diğer bölgelerine bakar.
  • Histerosalpingogram. Bu, serviks yoluyla enjekte edilen iyot bazlı bir boya kullanan özel bir X-ışını türüdür. Doktorun fallop tüplerindeki tıkanıklıklara bakmasına yardımcı olur.

Bazı durumlarda, doktorunuz tanısal laparoskopi önerebilir. Bu küçük cerrahi prosedür, doktorunuzun fallop tüplerinizi ve diğer üreme organlarını tam olarak görmesini sağlayacaktır.

Doktorunuz bu prosedürle ilerlemeye karar verirse, hastanenizde veya cerrahi merkezinizde takip ziyareti olarak planlanacaktır. Daha sonra hastaneyi veya cerrahi merkezinden ayrılabilirsiniz, ancak birinin sizi eve götürmesi lazım.

salpenjitnedirvenasıltedaviedilir?

Salpenjit Tedavisi

Doktorunuz bakteriyel enfeksiyonu temizlemek için ağızdan veya intravenöz antibiyotik verecektir. Cinsel partnerleriniz de antibiyotik kullanmalı. STI için test olmalarını sağlayın. Enfeksiyonu temizlerseniz ancak tedavi edilmemiş bir partnerle ilişkiye girerseniz, enfeksiyon size tekrar ortaya çıkacaktır.

Enfeksiyon apseye neden olduysa, doktorunuz onu boşaltmak için laparoskopik cerrahi yapabilir.

Enfeksiyon yara izi veya yapışıklıkların oluşmasına neden olduysa, doktorunuz hasarlı bölgeleri çıkarmak için ameliyat önerebilir. Daha sonra hamile kalmak istiyorsanız doktorunuzun ameliyat önerme olasılığı daha yüksektir.

Fallop tüpleriniz sıvı ile doluysa, doktorunuz sıvıyı boşaltmak veya sıvı dolu alanı çıkarmak için ameliyat yapacaktır.

Salpenjit Komplikasyonları

Tedavi edilmezse, salpenjit aşağıdaki gibi komplikasyonlara neden olabilir:

  • enfeksiyonun uterus ve yumurtalıklar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılması
  • uzun süreli pelvik ve karın ağrısı
  • kısırlığa yol açabilen tubal skar, yapışıklıklar ve tıkanmalar
  • fallop tüplerinde apseler
  • ektopik hamilelik

Salpenjitin Hamilelik ve Doğurganlığa Etkisi

Erken teşhis ve tedavi edilirse, salpenjitin doğurganlığınız üzerinde bir etkisi olmaz. Komplikasyonsuz hamile kalabilir ve hamilelik süreci geçirebilirsiniz.

Ancak tedavi gecikirse — veya enfeksiyon tamamen tedavi edilmezse — salpenjit fallop tüplerinde tıkanmalara, yapışıklıklara veya skarlaşmaya neden olabilir. Bu kısırlığa yol açabilir.

Bu engeller cerrahi olarak giderilemezse, hamile kalmak için tüp bebek (IVF) gerekebilir.

IVF iki parçalı bir cerrahi işlemdir. Bir yumurtanın fallop tüpünüzden uterusa geçmesi gereğini ortadan kaldırır, burada sperm tarafından döllenebilir. IVF ile yumurtalarınız cerrahi olarak çıkarılır. Bir yumurta ve sperm daha sonra bir petri kabında birleştirilir.

Eğer bir embriyo sonuç verirse, rahim ağzınızdan yavaşça implante etmek için rahim ağzınıza sokulur. Yine de, IVF kusursuz değildir. Başarı oranları değişir ve yaş ve genel sağlık da dahil olmak üzere birçok faktöre dayanır.

Salpenjit ayrıca ektopik hamileliğe neden olabilir. Bu, döllenmiş bir yumurta uterusunuzun dışına yerleştirildiğinde olur. Bu tür bir hamilelik sağlıklı bir doğuma neden olmaz. Ektopik hamilelikler tıbbi acil durumlar olarak kabul edilir ve tedavi edilmelidir.

Sonuç olarak;

Erken tanı ve tedavi ile salpenjit antibiyotiklerle başarıyla temizlenebilir. Ancak tedavi edilmezse, salpenjit ciddi uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir. Buna tubal apseler, ektopik hamilelik ve kısırlık dahildir.

Link: https://www.healthline.com/health/womens-health/salpingitis

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?