Salyangozlar Köpekleri Öldürebilir!

Yayın Tarihi : 2015/09/04 11:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:52 •

Salyangozlar, ev ve sokak köpeklerinin ölümüne yol açabilen Angiostrongylus vasorum isimli hastalık etkeninin taşıyıcısıdır.

Salyangozlar Köpekleri Öldürebilir!

Bahçede dolaşan ve yavaş hareketleriyle ünlenen salyangozlar, ev ve sokak köpeklerinin ölümüne yol açabilen Angiostrongylus vasorum isimli hastalık etkeninin taşıyıcısıdır. Çoğunlukla ölümle sonuçlanan hastalık köpeklere salyangoz yenildiğinde bulaşır. 

Salyongoz Nasıl Bir Hayvandır?

Salyangoz, yumuşakça grubundan bir hayvandır. Bir omurga sistemine sahip olmadıkları için kabuklarıyla kendilerini korurlar. Vücutlarında bulunan kalsiyum minerallerini kalsiyum karbonata dönüştürerek kabuk oluştururlar. Bu kabuklar büyüme yeteneğine sahip değildir. Bu sebeple salyangozlar büyüdüklerinde mevcut kabuklarını atar ve yerine yenisini yaparlar. Salgıladıkları sümüksü jel sayesinde yere yapışarak ve sürünmek suretiyle hareket ederler.

Salyangozlar Köpekleri Nasıl Hasta Eder?

Bakteriler, virüsler ve mantarlar; tıpkı insan, hayvan ve bitkiler gibi su varlığında yaşayabilirler. Vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmek için enzimlerinin en az yüzde onbeş suya ihtiyacı vardır. Salyangozlar da salgıladıkları jel sebebiyle bu suya sahiptir. Ancak geçip gittikleri yolda nem bir süre kalmaya devam eder. İşte bu sebeple köpeklerin vücuduna yapıştıklarında, bu alanda bakteri ve virüslerin üremesine de olanak sağlamış olurlar. Ayrıca bu yumuşak hayvanlar, besinlerini dışarıdan alırlar. Köpeklerin üzerine tutunduklarında onun derisinden beslenmek isterler ve bunu yaparken köpeğin derisini açık yara haline getirerek, enfeksiyonlara karşı da dirençsiz hale getirmiş olurlar.

Köpek Bakımı

bahçeli hayatlardan kapalı ev hayatına geçilse de, insanların birlikte yaşamaktan zevk aldığı hayvanlar hala hayatlarımızdadır. Kedi, köpek, kuş bunların en yaygın olanlarıdır. Bu hayvanların doğası dışarıda yaşamaya uygun olsa da, evcil hayvanlardır ve kolaylıkla kapalı ortamlarda bakılabilirler.

Ancak hayvanları bu alanlarda sağlıklı tutmak; hem hayvanların hayatı için, hem de ev halkının sağlığı için oldukça önemlidir. Köpek bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar;

aşıları düzenli yaptırılmalı ve düzenli veteriner hekim muayenesinden geçilmelidir.

Çiğ et özellikle verilmemelidir.

Ev yemekleri verilmemeli, yağlı baharatlı besinlerden uzak tutulmalıdır. Bunlar köpeğin bağırsak florasını bozacağı gibi, tüylerinin de sağlıksız olmasına yol açır.

Köpekler tuvalet ihtiyaçlarını doğal toprakta giderirler. Bu sebeple günde en az bir, ancak düzenli olarak iki sefer dışarı çıkarılmalı ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi sağlanmalıdır. Ayrıca çevre temizliğine özen gösterilmeli ve köpek sahibi dışkıları dışarıda bırakmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?