Şap Cinsel İstek ve Dürtüyü Azaltır mı?

Yayın Tarihi : 2018/02/06 11:41 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/03 12:23 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Şap; çift tuz grubu bileşenlerindendir. Potasyum alüminyum fosfat ve amonyum alüminyum sülfat tuzlarından oluşan (çift tuz grubu) kimyasal bileşen olarak da bilinmektedir. Kimyasal bir madde olan şapın cinsel istek ve dürtüyü azaltıp azaltmadığı da sıklıkla merak edilen bir konudur.Özellikle cinsel istek, libido  ve şap arasındaki ilişki de araştırılan konular arasındadır.
Bu yazımızda şapın ne olduğu, tıpta hangi alanlarda kullanıldığı ve kişide ne gibi etkiler yaptığı konusunda merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz. Özellikle de şapın cinsel isteği azaltıp azaltmadığı ve bu konuda aslında çokta bilinmeyen gerçekleri de bu yazımızda öğreneceksiniz. Aşağıdaki yazımızda sizlere önce şapın ne olduğunu ardından tıpta kullanımı ile cinsellik üzerindeki etkisini anlatacağız.

 

Şap Cinsel İstek ve Dürtüyü Azaltır mı?

Şap Nedir?

Şap; çift tuz grubu bileşenlerinden olan bir kimyasaldır. Potasyum alüminyum fosfat ve amonyum alüminyum sülfat tuzlarından oluşur.Suda çok çabuk çözünür ve  tatlıdır. Kanamayı durudurucu ve damar büzücü özelliği bulunduğu bilinmektedir.Şap tarihte çok uzun zamanlardan bu yana kullanılmaktadır. İçeriğinde tuz bulunması sebebiyle önceki dönemlerde gıda üretiminde konserve ve turşu imalatında ve deri tabaklanmasında yaygın kullanımı vardı.
 Ancak günümüzde bu alanlarda, bazı yan etkileri olması nedeniyle kullanımı kalmamıştır.
Şapın, özellikle tekstil sektöründe iplik ve kumaş boyamada kullanıldığı durumlarda ciddi yan etkileri vardır. Kullanılması bırakıldığında ise  birkaç günde vücuttan tamamen atılır. Vücuttan atılmasına rağmen; damarlarda oluşan tahribat kolay giderilemez.
Şap kadınlarda ayrıca vajina duvarlarını sıkılaştırmaya yardımcı olan doğal bir büzücü görevi görür.
Doğal şap ayrıca insanlarda  vücut kokusunu önlemek amacıyla da çok eski çağlardan beri kullanılmaktadır.

Şapın Tıpta Kullanım Alanları Nelerdir?

Şap tıp uygulamalarında farklı alanlarda kullanılmaktadır.Bu alanları birlikte inceleyelim:
Şap tıpta kanamayı durudurucu etkisi sebebiyle yaralanmalarda kullanılabilmektedir. Damarları büzücü ve vücut sıvılarının akıntısını azaltıcı etkisi nedeniyle bu alanda tercih edilmektedir.Özellikle eski dönemlerde erkeklerin traş sonrası yüzünde meydana gelen kanamaların durudurulmasında yeri vardı.Tıpta ayrıca  bazı aşıların etkinliğini arttırmak için de kullanılmaktadır.Bir diğer kullanım alanı ise, bir takım enksiyonların önlenmesi ve tedavisidir.
Ağızda oluşan aftlara karşı da şapın kimi zaman kullanıldığı bilinmektedir.Şap aynı zamanda emetik yani kusmayı kolaylaştırıcı etkilere de sahiptir.

Şap Cinselliği Azaltır mı?

Şapın cinsel isteği azalttıp azaltmadığı da sıklıkla merak edilen bir konudur. Şapın cinsel dürtüyü azalttığı konusunda, halk arasında genel bir kanı vardır. Özellikle; askerlerin ve yatılı öğrencilerin cinsel isteklerini azaltmak için kullanılıdığı konusunda görüşler ve inanışlar bulunmaktadır.
Şap; cinselliği direkt olarak azaltmaz, ancak kullanımı sonrası psikolojik olarak kişide çöküntü, isteksizlik, yorgunluk yapar. Bu halsizlik neticesinde dolaylı olarak kişi, cinsellikten uzaklaşır.
Bu maddeyi alan kişiler (askerler, yatılı öğrenciler gibi)  yeterince fiziksel performans gösteremezler. 

Şap ve Cinsellik

Şap ve cinsellik arasındaki ilişkiyi değerlendirdiğimize, şapın direkt olarak cinselliği azaltıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak dolaylı yolla, uygulanan kişide genel çöküntü, isteksizlik ve halsizlik gibi etkilerine bağlı olarak cinsel isteği azaltabilir.
Günümüzde de askeri kışla ve/veya yatılı okullarda kullanıldığına dair bir bilgi de  bulunmamaktadır. 

Cinsel İsteksizlik İçin Şap Nasıl Kullanılır?

Yukarıda da belirtildiği gibi şap kullanımının cinsel isteksizlik üzerine doğrudan etkisinin olduğunu bilimsel olarak kanıtlayan bir bilgi bulunmamaktadır. Şap kullanımı da, bunun uygulanacağı kişiniz izni olmadan uygulanması halinde doğru olmayacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?