Şarkıcı Nodülü Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/28 00:42 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/18 13:32 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Şarkıcı nodülü sesin fazlaca kullanıldığı mesleklerde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır.Ses teli nodülü olarak da adlandırılır. Bu hastalığın oluşumunda temel faktör ise sesin uzun süreli ancak yanlış olarak kullanılmasıdır.Bu tür durumlarda tıbbi tedavi de gündeme gelecektir.

Şarkıcı Nodülü Nedir?

Şarkıcı Nodülü Nedir?

Şarkıcı nodülü sesin fazlaca kullanıldığı mesleklerde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır.Ses teli nodülü olarak da bilinir. Profesyonel şarkıcılar, vaaz veren din insanları, öğretmenler ve bağırarak satış yapan seyyar satıcılar bu mesleklerin başında gelmektedir.

Sesin aşırı kullanımı sonucu oluşan nodüller nasır yapısındadır.Nodüller ses kısıklığına neden olur.

Şarkıcı Nodülü Tanı ve Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bu rahatsızlığın giderilebilmesi için birkaç hafta hiç konuşulmadan veya çok az konuşularak ses tellerinin dinlendirilmesi gerekir. Şarkıcı nodülü olduğunda bol sıvı tüketilmesi, sakız çiğnenmesi de önerilmektedir. Böylece nodül boyutları küçülecektir. Ancak bazı durumlarda bu nodüllere biyopsi yapılması gerekirse tedavi amaçlanarak cerrahi girişim ile söz konusu nodüllerin alınması gerekmektedir.

Şarkıcı Nodülü Oluşumu Nasıl Önlenebilir?

Nodül oluşumunu engellemek için ses doğru ve düzgün bir şekilde kullanılmalıdır.Sesi aşırı zorlamalardan kaçınılmalıdır.Sesin yanlış kullanımı şarkıcı nodülü oluşumunu tetikleyecektir.

Şarkıcı Nodülü Tedavisini Kimler Yapar?

Bu tür bir hastalık şüphesinde kulak burun boğaz uzmanlarına muayene için başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?