Şaşılık Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/08/24 21:58 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/07 10:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Hem çocuklarda hem erişkinlerde görülebilen şaşılık,iki gözün birbiriyle olan paralelliği kaybolduğu zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Şaşılık Neden Olur?

Hem çocuklarda hem erişkinlerde görülebilen şaşılık, iki gözün birbiriyle olan paralelliği kaybolduğu zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bir göz normal bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir veya kayma her iki gözde de olabilir.

Gözü hareket ettiren göz kasları denge halinde olmalı ve koordineli bir şekilde hareket etmelidir. Göz kaslarının birinde veya bir kaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olduğu durumlarda gözün dengesi bozulur. Bu sebeple şaşılık meydana gelir. Kaslardaki dengesizlikler, down sendromu, katarakt, travmalar, nörolojik veya kaslardaki yapısal bozukluklar da şaşılığa neden olabilir.

Şaşılık aynı zamanda genetik kökenli bir rahatsızlıktır. Gözlerde kayma görülen ailelerde çocukların da şaşı olma olasılığı yüksektir. Çift görme, bulanık görme, gözde paralelliğini kaybolması, göz sulanması, baş ağrısı şaşılık belirtilerindendir. 

Göz Kasları Nedir, Nasıl Çalışır?

Göz yumuşak bir organ olsa da hareket eden her organ gibi, kaslar yığını olarak iş görür. Bu kaslar, gözlerin hareketinden ve korunmasından sorumlu kaslardır.

Kaslar birbiriyle koordine olarak çalışır. Bunun sebebi, bakmak istenilen yönde net görüntü sağlamaktır. Mesela sağ gözünüzü kapattığınızda sol gözün görme alanının bir kısmını görebilir; sol gözünüzü kapattığınızda sağ gözün görme alanının bir kısmını görebilirsiniz. Ancak her iki gözünüz açıkken iki odak değil, tek odak şeklinde bir görüntü oluşur ki buna optik kiyazma adı verilir. İki göz ayrı değil toplamda bir ve net görüntü ortaya koyar.

İşte göz kasları çalışırken bu orantıyı kaybederse şaşılık da dışarıdan görülebilir bir hastalık şeklini alır. Göz kaslarının bağlantısını kaybetmesi veya bağımsız olarak hareket etmesi şaşılığı ortaya koyar. Şaşı olan gözde optik kiyazma bozulur ve kişi tek gözüyle doğru görüntüyü yakalayabildiği için baktığı ve gördüğü açı birbirinden farklı olur.

Bu durumda kişinin şaşılığı çevrece de görülebilir bir hal alır. Yani hiç tanımadığınız bir insanın şaşı olduğunu anlayabilir ve nereyi gördüğünü tespit edemeyebilirsiniz.

Şaşılık Ne Zaman Tespit Edilir?

Şaşılık genelde doğuştan meydana gelen bir hastalıktır. Bebeklerde yeni doğumdan itibaren rutin göz kontrollerinde şaşılık tespit edilebilir ancak burada fark edilmezse dahi, bebek artık anlamlı bakmalar yaptığı 6. aydan itibaren de tespit edilebilir bir durumdur.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?