Sedimentasyon Yüksekliği Nedir? Neden Sedim Yükselir?

Yayın Tarihi : 2018/07/20 20:06 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/05 12:24 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Sedimentasyon testi, vücuttaki inflamasyon (enflamasyon) varlığı hakkında fikir vermektedir. Tek başına sedimentasyon testi  yüksekliği ile bir hastalık tanısı koyulamaz.Deneyimli bir doktor sedimentasyon yüksekliği ile birlikte araştırılan diğer tahliller ve muayene bulgularını değerlendirerek hastalık tanısı üzerine odaklaşır.Sedimentaston yüksekliği nedenleri farklı olabilir.

Sedimentasyon Yüksekliği Nedir? Neden Sedim Yükselir?

Sedimentasyon testi, vücuttaki inflamasyon (enflamasyon) varlığı hakkında fikir vermektedir. Genel olarak enfeksiyonlarda ve bazı romatizmal hastalıklarda yüksek çıkabilir.
Sedimentasyon hızı, kandaki eritrositlerin yarım saat ve bir saat içinde çökmesi olarakta tanımlanmaktadır.
Sedimentasyon yüksekliği hastanın yaşı, cinsiyeti gibi nedenlere bağlı olarak da değişik değerlerde olabilir.

Normalde sedimentasyon değerinin erkeklerde 15 mm/sa, kadınlarda ise 20 mm/sa değerlerinin üstünde olması istenmez. Bu değerler sedimentasyon yüksekliği olarak yorumlanır.

Bazı durumlarda ise, kişilerde  fizyolojik olarak sedimentasyon testi yüksekliği ortaya çıkabilir. Buna örnek olarak hamileliği verebiliriz. Hamile kadınlarda herhangi bir hastalık bulunmasa bile sedimentasyon yüksekliği olabilir.
Sedimentasyon yüksekliği nedenleri ve hangi durumlarda ve neden sedimentasyon değerinin yükselebileceği gibi konularda Tahlil.com'a bir çok soru gelmekte.
Uzmanlarımız da bu soruları cevaplamakta.
Aşağıdaki bağlantıda sedimentasyon yüksekliği ile ilkigi çok daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Sedimentasyon testi ve sedimentasyon yüksekliği hakkında  detaylı bilgi için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
G****** :

Crp 0.72 sedim 51 2 hafta once pankireas iltahaplanması geçirdim 21 yasinsa bayanım diğer butün değerlerim normal ne gibi bir rahatsizlogim olanilir veya bu değerler hastalığım sonrası normalmi korkuyorum


Cevap:

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik veya sapma görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.Doktorunuz gerek görürse ilave tahliller de isteyebilir.

s********** :

Iyi gunler başıma bi olay geldi ılacii icecekken sisede çamaşır suyu varmis şu zannettim tam icecekken kokusu tuhafti içmeytim disime değdi çamaşır suyu bol su ile yikadim yaklaşık 1 saat önce oldu bu olay disime bişi olur mu yutmadigim için doktora gitmedim bol su ile ağzımi yikadim evhamlibiriyim


Cevap:

Merak etmeyin bu durum sağlığınız için sorun yaratmaz.Ancak benzer evhamları sık sık duyuyor iseniz psikolojik bir destek almanız gerekebilir.

H*********** :

Merhaba hocam. Annem 52 yaşında.
Annemin sedimi 56 çıktı fakat diğer değerleri iyi. Bunun sebebi nedir?
Birde okuduklarıma göre sedim mağızdan vb. Nedenler çıkıyormuş.
Annemde son günlerde bi özel durumdan mağızdani çok bozuldu, bu yüzden olmuş olabîlir mi? Cevaplarsanız memnun olurum.


Cevap:

Annenizin Sedimentasyon tahlil sonucu normalin üstünde.
Sedimentasyon testi  yüksekliği varlığında ilk olarak akla enfeksiyon olasılığı gelir.
Pek tabii ki bunun başka nedenleri de olabilir.
Sedimentasyon yüksekliği ve nedenlerine yönelik detaylı bilgi ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı okuyunuz...




d******** :

Merhaba hocam annem 51 yaşında sedimentasyon u 48 çıktı ve eklemleri çok ağrıyor sizce sorun nedir


Cevap:

Annenizin sedimentasyon tahlil sonucu normalin üstünde.
Sedimentasyon testi  yüksekliği varlığında ilk olarak akla enfeksiyon olasılığı gelir.
Pek tabii ki bunun başka nedenleri de olabilir.
Sedimentasyon yüksekliği ve nedenlerine yönelik detaylı bilgi ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı okuyunuz...




c************ :

1 saatlik değer 29 çıktı idrar yollarında iltihap olabilir dendi, yorumlar mısınız?Ayrıca bu değer kalıcı mıdır devamlı artış mı gösterir?


Cevap:

Tek başına sedim yüksekliği fazla bir şey ifade etmez.

Sedimentasyon yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ihtimali gelir ancak başka nedenleri de olabilir.Sedimentasyon yüksekliği ve nedenlerine yönelik detaylı bilgi ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı okuyunuz...



h****************** :

merhaba hocam. ben anemi hastasıyım. ayrıca pko sendromumda var. cuma günü endokrin doktoru bana bir takım testler yaptı. bunların içinden sedim 1h değerim 46 çıktı. biraz araştırdım bu değer baya yüksek. sizce sorun ne olabilir ?


Cevap:

Anemi'de sedimentasyon artar, enfeksiyonlarda da artar..Doktorunuza danışmanızda fayda var..

******* ******* :

30 yasındayım sedimantasyon tahlili yaptırdım degeri.23 cıktı. bundan 2 ay önce 3 çıkmıştı bir sorun varmıdır. şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Sedim değeri yüksek ancak tek başına bir fikir vermeyecektir

******* ******* :

2.5 yası nda bır oglum var sedimantasyon testi yaptılar sedimantasyon 1/2 saat 2mm 1saat 4mm 2 saat 7mm cıktı ayagım acıyor dedi gittik bu testı yaptılar acaba sonuclar nasıl ogrenebılırmıyım şimdiden teşekkür ederim.

?