Seroloji Nedir? Seroloji Testleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/02/12 23:30 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/19 12:33 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Serolojik testlerin çeşitleri olmakla birlikte en temel görevi kandaki antikorları aramaktır. Bu makalemizden serolojik teste neden ihtiyaç duyduğumuzu, serolojik testin türlerini, sonuçlarını ve anlamlarını, teşhis edebileceği hastalıkları ve bu test sonrasında neler yapılabileceğini öğrenmeniz mümkündür.
Seroloji Nedir? Seroloji Testleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Serolojik testler nelerdir?

Serolojik testler, kanınızdaki antikorları arayan kan testleridir. Bir dizi laboratuvar tekniği içerebilirler. Çeşitli hastalık koşullarını teşhis etmek için farklı serolojik testler kullanılır.

Serolojik testlerler ortak bir şeye sahiptirler. Hepsi bağışıklık sisteminiz tarafından üretilen proteinlere odaklanır. Bu hayati vücut sistemi sizi hasta edebilecek yabancı istilacıları yok ederek sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Test yapma süreci, laboratuvarın serolojik test sırasında hangi tekniğin kullandığına bakılmaksızın aynıdır.

Neden serolojik teste ihtiyaç duyarız?

Bağışıklık sistemi hakkında biraz bilgi edinmek ve serolojik testleri anlamak için neden hastalandığımızı ve neden yararlı olduklarını bilmek yararlıdır.

Antijenler, bağışıklık sisteminde  tepki uyandıran maddelerdir. Genellikle gözle görülemeyecek kadar küçüklerdir. Ağız, geniz ve çatlayan deri yoluyla vücuda girebilirler. Genellikle insanları etkileyen ve hastalıklara sebep olabilen antijenler ve etkenler  şunları içerir:

  • Bakteriler
  • Mantarlar
  • Virüsler
  • Parazitler

Bağışıklık sistemi antikorlar üreterek antijenlere karşı vücudu savunur. Bu antikorlar, antijenlere bağlanan ve bunları devre dışı bırakan parçacıklardır. Doktorunuz kanınızı test ettiğinde, kan örneğinizde bulunan antikorların ve antijenlerin türünü ve sahip olduğunuz enfeksiyon türünü belirleyebilir.

Bazen vücut dış işgalciler için kendi sağlıklı dokusunu kaybeder ve gereksiz antikorlar üretir. Bu bir otoimmün bozukluk olarak bilinir. Serolojik testler bu antikorları tespit edebilir ve doktorunuzun otoimmün bir bozukluğu teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Serolojik testler nelerdir?

Serolojik testler sırasında ne olur?

Bir kan örneği, laboratuvarın serolojik test yapması için gereken tek şeydir.

Test doktorunuzun ofisinde gerçekleşecektir. Doktorunuz damarınıza iğne sokup bir numune için kan alacaktır. Doktor, küçük bir çocuk üzerinde serolojik test uygularsa, cildi bir neşterle delebilir.

Test prosedürü hızlıdır. Çoğu insan için ağrı şiddetli değildir. Aşırı kanama ve enfeksiyon meydana gelebilir, ancak bunların riski düşüktür.

Ne tür seroloji testleri vardır?

Pek çok antikor vardır. Bu nedenle, farklı antikor türlerinin varlığını tespit etmek için çeşitli testler vardır. Bunlara şunlar dahildir:

  • Bir aglütinasyon testi, belirli antijenlere maruz kalan antikorların parçacık kümelenmesine neden olup olmayacağını gösterir.
  • Bir presipitasyon testi, antijenlerin vücut sıvılarında antikor varlığını ölçerek benzer olup olmadığını gösterir.
  • Western blot testi, kanınızdaki antimikrobiyal antikorların varlığını hedef antijenlerin reaksiyonlarıyla tanımlar.

Setoloji Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Normal seroloji test sonuçları:

Vücudunuz antijenlere tepki olarak antikorlar üretir. Test antikor göstermezse, enfeksiyonunuz olmadığını gösterir. Kan örneğinde antikor olmadığını gösteren sonuçlar normaldir.

Anormal seroloji  test sonuçları:

Kan örneğindeki antikorlar genellikle bir hastalığa veya yabancı proteine şu an veya geçmişte maruz kalan bir antijene karşı bir bağışıklık sistemi tepkisi yaşadığınız anlamına gelir.

 Testler ayrıca normal veya yabancı olmayan proteinlere veya antijenlere karşı antikorların kanda mevcut olup olmadığını öğrenerek doktorunuzun bir otoimmün hastalığı teşhis etmesine yardımcı olabilir.

 Bazı antikor türlerinin varlığı, bir veya daha fazla antijene karşı bağışık olduğunuz anlamına da gelebilir. Bu, antijene veya antijenlere gelecekte maruz kalmanın hastalığa neden olmayacağı anlamına gelir.

Serolojik testler birden fazla hastalığı teşhis edebilir, örneğin; 

  • Bakterilerin neden olduğu malta humması
  • Bir parazitin neden olduğu amibiyaz (kalın bağırsak hastalığı)
  • Bir virüsün neden olduğu kızamık
  • Bir virüsün neden olduğu kızamıkçık
  • HIV enfeksiyonu
  • Frengi
  • Mantar enfeksiyonları

Seroloji testlerinden sonra ne olur?

Serolojik testlerden sonra sağlanan bakım ve tedavi değişebilir. Genellikle antikorların bulunup bulunmadığına bağlıdır. Ayrıca bağışıklık tepkinizin doğasına ve şiddetine bağlı olabilir.

Bir antibiyotik veya başka bir ilaç türü vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir. Sonuçlarınız normal olsa bile,  hala bir enfeksiyon olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuz ek bir test isteyebilir.

Vücudunuzdaki bakteri, virüs, parazit veya mantar zamanla çoğalır. Buna karşılık, bağışıklık sisteminiz daha fazla antikor üretecektir. Bu, enfeksiyon kötüleştikçe antikorların tespit edilmesini kolaylaştırır.

Test sonuçları aynı zamanda, otoimmün bozukluklar gibi kronik koşullarla ilgili antikorların varlığını gösterebilir.

Doktorunuz test sonuçlarınızı ve sonraki adımlarınızı açıklayacaktır. 

Seroloji testleri bir çok hastalığın tanı ve takibinde kullanılan değerli tahlil yöntemleridir.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/serology

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?