Sesiniz Elleriniz Olsun!

Yayın Tarihi : 2018/03/07 02:58 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/12 02:44 •

İşitme engeli yani sağırlık, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygındır

Sesiniz Elleriniz Olsun!

İşitme engeli yani sağırlık, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygındır. İşitme engeli olan kişilerle iletişim kurmak aslında sanıldığından çok daha kolaydır. Bu iletişim yolu ellerdir. Hayatınızda ayıracağınız kısacık bir zaman dilimi ile ellerinizi kullanarak işitme engellilerle konuşmanın yolunu öğrenebilirsiniz. İşaret dilini öğrenmek sosyal toplumun bir gereğidir. Ayrıca iletişim kuramayıp kaçırdığımız pek çok işitsel engelli dostluğun bir başlangıcı olabilir. 

İşaret Dili Nedir?

İşitme engellilerin kendini ifade etmesinin yanında, toplumla da iletişim halinde kalmasının en güzel yolu işaret dilidir. Ülkemizde de son yıllarda bu iş önemsenmiş ve artık günlük hayatta tv programlarında, konferanslarda, hatta konserlerde dahi bu dil yaygınlaşmış ve bu sayede işitme engelliler de hayatın daha çok içine girmişlerdir. Bu sebeple işaret dili, düşünüldüğünden çok daha kıymetlidir. 

İşitme Engeli Neden Olur? Nasıl Tespit Edilir?

İştime engeli çoğu zaman doğuştandır. Yani bebek her ne kadar normal görünse de, işitme problemi olabilir. Bunu tespit etmek ise son derece kolaydır. Bebek yeni doğduğunda hastanelerde yapılan işitme testleri, bebeğin işitme durumunu ortaya koyar. Bu sayede bebeğin varsa işitmeyle ilgili sıkıntısı giderilmeye çalışılır. 

İşitme Engeli Başka Problemlere Yol Açabilir mi?

İştime engeli en çok konuşma geriliği olarak kendini gösterir. Çünkü bebekler, sesleri taklit ederek konuşmayı öğrenirler. Duymayan bir çocuk ise, taklit etmeyi bilmez ve haliyle konuşmakta da zorlanır. Bu sebeple eğer bebekte işitme güçlüğü varsa, mutlaka işitme cihazlarıyla desteklenir ki bebek, konuşmakta zorlanmasın. 

İşaret Dilini Her İşitme Engelli Kullanır mı?

İşitme engelli kişi, eğer işitme cihazıyla duyabiliyorsa, bu kişiler işaret diline ihtiyaç duymazlar. Ancak, genetik olarak hiç bir şekilde işitme sağlanamayan kişiler, işaret dilini kullanarak iletişim kurarlar ki, bu kişilerin de sayıları azımsanamayacak kadar çoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?