Sigara İçen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Yayın Tarihi : 2018/06/18 11:21 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/01 13:25 •

Son yapılan araştırmalar sigara başlama yaşını 13.7 olarak belirledi. Ayrıca lise çağında kızlarda sigara başlama oranı yüzde 48.5 iken, erkeklerde yüzde 70 tir.

Sigara İçen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Sigara tüketimi her yıl daha aşağı yaşlara çekiliyor malesef. Son yapılan araştırmalar sigara başlama yaşını 13.7 olarak belirledi. Ayrıca lise çağında kızlarda sigara başlama oranı yüzde 48.5 iken, erkeklerde yüzde 70 tir. Peki hiç bir faydası olmayan sigara neden bu kadar yaygındır?

Sigaranın dünya üzerinde yayılma hikayesi oldukça garip, ancak ticari açıdan oldukça zekicedir. Sigara, dünyaya tanıtılmak adına gazeteler kullanılmıştır. Kadınlar elinde sigara ile fotoğraflanarak ’güçlü ve özgür kadın sigara içer’ noel baba gibi topluma mal olmuş kişiler sigara ile fotoğraflanarak ‘kahramanlar sigara içer’ gibi özendirme politikaları ortaya atılmış ve bu politika son derece etkin olmuştur. Artık sigara içenler; özgür, güçlü, en yüce kişiler olarak tanımlanmıştır. Ancak etkileri araştırıldıkça büyük zararları ortaya çıkmasına rağmen, günümüzde hala sigara tüketimi azaltılamamıştır. 

Günümüze baktığınızda lise çağında çocukların sigaraya başlama durumu, hala aynı sebeptendir. Bu sebeple öncelikle algılar değiştirilmelidir ki toplum değişsin. 

Çocuk, herhangi bir sorundan dolayı veya aile özentisi ile sigaraya başlamış olabilir. Bu durumda çocuğa doğru yaklaşıldığında, vaktinde müdahale etmiş ve çocuğunuzu bu tuzaktan kurtarmış olabilirsiniz.

Tabii herşeyden önce, ona doğru bir yaklaşımda bulunabilmek için, kendiniz sigara tüketmemelisiniz. Çocuk ailesinin yapmadığı bir şeye küçük yaşlarda özenemez. Eğer aile doğru eğitimi verdiyse de, büyüdüğünde öz kontrolünü sağlar ve sizin kontrol edemediğiniz arkadaş ortamında teklif edilse dahi, tuzaktan kurtulabilir. Her eğitimin temeli ailede başlar ve tutumun istikrarı, karakteri ortaya koyar. 

Kesinlikle çocuğu azarlamamalı, dövmemeli ve ceza vermemelisiniz. Sigaraya neden başladığını öğrenmelisiniz. Sigaranın zararlarını anlatmalı ve kendi, kıymetli canına zarar verdiğini hatırlatmalısınız. Sosyal aktivitelere yönlendirin. Onu ne kadar çok sevdiğinizi her fırsatta dile getirin.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?