Sigara İle Mücadelede Tütünsüz Kurum Projesi

Yayın Tarihi : 2018/04/26 02:31 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/26 02:31 •
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, içerdiği 4 bin zararlı madde nedeniyle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan sigarayla mücadelede ‘Tütünsüz Kurum Projesini’ hayata geçirdi
Sigara İle Mücadelede Tütünsüz Kurum Projesi

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, içerdiği 4 bin zararlı madde nedeniyle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan sigarayla mücadelede ‘Tütünsüz Kurum Projesini’ hayata geçirdi. Kurum sınırları dâhilinde kapalı veya açık alan farkı gözetmeksizin tütün ve benzeri ürünlerin tüketilmemesini sağlayarak, işyeri çalışanlarını pasif içiciliğin zararlarından koruyan düzenlemeler getiren kuruluşlara ‘Tütünsüz Kurum’ sertifikası verilecek.
İş yerinde pasif içiciliğe maruz kalan çalışanlara daha sağlıklı şekilde çalışma fırsatı sağlayacak ‘Tütünsüz Kurum’ Projesi, Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan tarafından tanıtıldı. Türkiye’nin dumansız hava sahasında attığı cesur ve kararlı adımlarla küresel model ülke haline geldiğine dikkat çeken Dr. Akan, “Sigara en önemli halk sağlığı sorunu ve önlenebilir ölüm sebeplerinin de en başta gelenidir. Bizler de sosyal etkileşimin en fazla olduğu ve sigara alışkanlığının çoğunlukla başladığı çalışma ortamlarında bağımlılığı azaltmak için ‘Tütünsüz Kurum Projesi’ni başlattık. Projeyle birlikte, tütün ürünleri kullanımına yeni başlangıçların önüne geçmeyi ve bağımlılıktan kurtulmak isteyenleri desteklemeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Tütünsüz Kurum Projesi’ne destek verecek kurumlarda kapalı veya açık alan farkı gözetmeksizin tütün ve benzeri ürünlerin kullanılmaması konularında düzenleme getirileceğinin bilgisini veren Dr. Akan, “Böylece iş yerlerinde sigara kullanmayan çalışanları pasif içiciliğin zararlarından korumayı amaçlıyoruz. Projeye destek veren kurumlar da tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin tedavilerini destekleyecek, ayrıca eğitim hizmetleri ile kurum içerisinde yeni kullanıcılar oluşmasını engelleyerek tütün kontrol çalışmalarına destek verecekler” şeklinde konuştu.
SİGARA YERİNE SPORA TEŞVİK EDİLECEK
Projeye katılmak isteyen kurumların iş yeri sınırları dâhilinde başta işyeri çalışanları olmak üzere pasif içiciliğin zararlarını bertaraf etmek amacıyla misafirlere dâhi açık ve kapalı alanlarda sigara içmeye onay vermeyecek  kurallar koyulacağını belirten Dr. Akan, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Projeye katılacak kurumlar, işyerleri içinde hiçbir tütün ürününün satışına izin vermeyecek ve sigaraya özendirici araç gereç bulundurmayacak. Tütün kullanımı ile kaybedilen  sağlıklı yaşamı destekleyecek ve spor aktivitelerini teşvik edecekler. Kurum sınırları içerisinde bu kuralların yer aldığı bilgilendirici ve uyarıcı levhaların görünür yerlerde olmasını sağlayacaklar.”
Tütünsüz Kurum Projesi’nin sigarayla mücadeleye önemli katkı sağlayacağına işaret eden Dr. Akan, tüm işyeri ve kurumların projeye katılmalarını beklediklerini söyledi.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?