Sıkça Acile Götüren Baş Ağrıları

Yayın Tarihi : 2019/06/10 10:49 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/02 22:37 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Baş ağrısı, çoğu zaman teşhisten çok tarife dayanan, her insanın hayatında dönem dönem yaşadığı bir rahatsızlıktır.

Sıkça Acile Götüren Baş Ağrıları

Baş ağrısı, çoğu zaman teşhisten çok tarife dayanan, her insanın hayatında dönem dönem yaşadığı bir rahatsızlıktır.

Baş ağrısının tanımlanan ve tanımlayamayan çok farklı şiddet aralıkları, aşamaları ve türeleri mevcuttur.

Bilinen ve en şiddetli olarak tanımlanan baş ağrısı migrendir. Migren; kronik, belli dönem ve şartlarda kişide kendini gösteren, kişiden kişiye şiddeti, tetikleyicisi, süresi değişen bir hastalıktır. Nörolojik kontroller, ilerleyiş biçimi ve seyri, hastalığın tanımında önemli değerlendirmelerdir. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, doğru şekilde yönetildiğinde kontrol edilebilir bir hastalıktır.

Migren dışında; travmaya maruz kalma, düşme, çarpma, kalp ritmi bozukluğu, soğuk algınlığı gibi pek çok fiziksel durum da baş ağrısı sebeplerindendir. Ancak bu ağrılar migren gibi kronik değil, hastalık ortadan kalktığında geçen ağrılardır.

Özellikle hastanelerin acil servislerinde baş ağrısı şikayetleriyle yoğun bir başvuru silsilesi mevcuttur. Bunların bir kısmı; bahsedildiği gibi diğer hastalık veya travma durumlarından kaynaklıdır. Ancak sebebi bulunamayan, aynı zamanda bel, sırt, boyun ağrılarının da eşlik ettiği başvurularda oldukça fazladır.

Yapılan son araştırmalar; bu tarz ağrıların çoğunun altında psikolojik sebeplerin olduğunu ortaya koymuştur. Olayları kendi içinde fazla abartan, sürekli stres altında olan insanlarda baş ağrısı şikayetleri oldukça fazladır. Üstelik bu kişilerde asıl kaynak stres olduğundan; baş ağrıları geçirilemez.

Psikolojik sebeplerle meydana gelen baş ağrılarında bazı belirleyici özellikler vardır;

Baş ağrısı devam ettikçe boyun ve sırt ağrıları eşlik eder,

Bu kişilerin kullandıkları ağrı kesiciler işlevsizdir, ağrıyı geçirmezler,

Bu ağrılar aniden gelebilir bu sebeple psikolojik baş ağrısı şikayetleri olan kişiler sık sık acil servislere gitmesine rağmen kalıcı bir tedavi olamazlar.

Tedavinin gerçekleşmeme sebebi aslında çok açıktır. Her hastalıkta olduğu gibi; psikolojik baş ağrısında da sebep ortadan kaldırılmaz ve geçici çözümler sunulursa gerçek iyileşmeden söz edilemez.

Bu sebeple sıklıkla acil servise baş ağrısı şikayetiyle gidiyor ancak bir çözüm elde edemiyorsanız; bir de psikolojik destek almayı deneyin. Açıklanan rakamlara göre acil servise baş ağrısı ile başvuruların %56 sının sebebi psikolojik rahatsızlıklar ve bunun %8i ise, ağır psikolojik durumlardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?