Sınav Öncesi Öğrenciler Nasıl Beslenmelidir?

Yayın Tarihi : 2016/03/12 14:39 • Güncelleme Tarihi : 2016/03/12 14:39 •
YGS’ye sayılı günler kaldı
Sınav Öncesi Öğrenciler Nasıl Beslenmelidir?

YGS’ye sayılı günler kaldı. YGS öncesi sınava girecek adayların sınavdan günler önce beslenmelerine dikkat etmeleri büyük önem taşıyor.Doğal olarak anne ve babalara da bu süreçte çocuklarının beslenmelerine destek olmaları ve uygun beslenme sağlanması konusunda yönlendirme görevi de düşüyor.Sınav öncesi öğrencilerin önemli bir bölümünde kaçınılmaz olarak sınav stresi ve heyecanı oluşuyor.Stres ve heyecan ise insan vücudunun enerji tüketimini arttırdığından doğal olarak bu süreçte dengeli beslenme de önem taşıyor.
Tahlil.com uzmanları, adaylar için sınav öncesi nasıl beslenmesi gerektiği konusunda 10 önemli öneri hazırladılar
. Sınav Öncesi Süreçte Öğrenciler  Beslenme Önerileri:

1.Kahvaltı  beslenmenin en önem verilmesi gereken öğünüdür.Özellikle sınava sayılı günlerin kaldığı bu günlerde ders çalışmak için geç saatlere kadar kalınmamalı ve sabah da geç uyanılmamalıdır.
Geç saatlerde yatan öğrenciler kimi zaman kahvaltı öğünü atlayabilmektedir.Sınava yaklaştığımız bu günlerde sabah en geç 8 gibi  kahvaltı yapılmalıdır.Sınav öncesi ve sınav günü kahvaltı ihmal edilmemelidir.Gece ve uyku sürecinde aç kalan insan vücudu güne başlamadan önce enerji gereksinimini karşılamak için sabah saatlerinde mutlak suretle kahvaltıya ihtiyaç duyar.Kahvaltı öğünü atlanır yada üstünkörü geçiştirilirse sınav veya ders çalışma esnasında konsantrasyon bozuklukları olabilir.İdeal bir sabah kahvaltısında, süt, portakal suyu, havuç elma suyu gibi içecekler bulunmalıdır.Yiyecek olarak ise peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, tahin-pekmez, zeytin, maydanoz ve mevsim meyveleri iyi seçeneklerdir.

2.Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler yemek yerine doğal şeker kaynakları tercih edilmelidir.Bu konuda taze meyve veya meyve kuruları uygun alternatiflerdir.Tatlı olarak ise sütlü tatlılar önerilmektedir.

3.Açıkta satılan gıdalar,sınav öncesi dönemde riskli olduğundan tercih edilmemelidir.Mümkün olduğunca dışarıdan da yemek yenmemesine dikkat edilmelidir.Bu tür gıdalarda enfeksiyon etkeni olabilecek mikroorganizmalar olabileceğine dikkat edilmelidir.Olası besin zehirlenmeleri veya benzeri durumlara karşı tedbirli olunmalıdır.Evde hazırlanan ve doğal ürünlerden hazırlanmış gıdalar en doğru seçenekleridir.

4.Sınava girmeden son bir iki gün kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagil ve  gaz yapıcı besinler tüketilmemelidir.
Aynı şekilde mide bağırsak sisteminde sorun yaratabilecek baharatlı gıdalar,  lif ve yağ yönünden zengin içerik bulunduran besinler de  mümkünse yenmemelidir.Şurası unutulmamalıdır ki, şeker ve şeker içeren gıdaların dikkati, zekayı veya konsantrasyonu artırdığında dair yanlış bir inanış vardır..Özellikle  şekerli ve karbonhidrattan zengin gıdalar konsantrasyonu arttırmak yerine rehavet getirmekte ve kısmi de olsa gevşemeye yol açmaktadırSınav öncesi şeker ve karbonhidrattan da zengin baklava, pasta,lokum gibi gıdalar yerine meyve Kurusu tüketilmesi veya taze meyve yenmesi daha doğrudur.
5.Sınav öncesi gün ve günlerde  protein içeren gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.Balık, tavuk,hindi eti ve  kırmızı et bu bakımdan uygun seçeneklerdir.Ancak bu gıdaların kızartma yerine, ızgara,haşlama veya fırında hazırlanması uygun olacaktır.Yüksek protein içeriği nedeniyle  yumurta da sınav öncesi ideal bir besindir.Bunun yanı sıra sınav öncesi fındık  ve ceviz de tüketilmesi önerilen gıdalar arasındadır.Protein içeren besinler, öğrencilerin uyanık ve zinde  kalmasını sağlar.Aynı zamanda  enerjinin tamamen kullanılmasına da yardımcıdırlar.Bu gıdaların   içerdiği yağ asitleri de beyin hücrelerinin verimli faaliyet göstermesinde rol sahibidir.
 6.Sınav öncesi saatlerde, sınavda  susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır. 
7.Sınavdan önce kafein içeren içecekler aşırı tüketilmemelidir.Bu ürünler insan vücudundaki adrenalinin serbest kalmasına ve buna bağlı olarak da kişide stresin yoğunlaşmasına yol açabilmektedir.Bu bakımdan sınav sürecinde  günlük kahve tüketimin en fazla 2 fincan kahve/çay ile sınırlandırılması önemlidir.

8.Farklı ve dengeli besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.Tek çeşit ağrılıklı beslenme fayda yerine zarar getirir.

9.Balık sınav öncesi son derece ideal bir besindir.Taze balık veya ton balığı sınav öncesi gayet iyi beslenme seçenekleridir.
10.Özellikle ders çalışırken ara öğünler tüketilmesi  ihmal edilmemelidir.Ara öğünlerde taze sıkılmış meyve suyu yanına tost, sandviç,yoğurt  ve mevsim meyveleri tercih edilebilecek seçeneklerdir.Meyve olarak ise  muz iyi bir alternatiftir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?