Şirpençe Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/09/08 13:11 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/06 11:48 •

Şirpençe içi irin dolu deri şişkinliğidir.

Şirpençe Nedir?

Şirpençe; bir cilt hastalığıdır. Özellikle ense, sırt ve kaba etlerde beliren birçok çıbanların birleşmesi ile oluşan  bir tür kan çıbanıdır. İltihaplı bir doku oluşur. Cildiye uzmanları tarafından tedavi edilmelidir.

Şirpençe Nasıl Oluşur?

Vücut, deri örtüsü ile kaplanmış, muhafaza edilmiş bir yapıdır. Bu yapının altında büyük bir fabrika çalışmaktadır. Derinin hemen altında kas dokusu ve bu kas dokusunun beslenmesini sağlayan kan damarları vardır. Bu kan damarları, vücudun normal akışta temizlenmesini sağlar.

Damarlar, kanın taşınması için adeta bir boru sistemi görevini üstlenir. Bir organdan aldığı kirli kanı temizlemek üzere kalbe gönderirken, temiz kanı da yeniden organlara taşır. Ancak kalp her 0,84 saniyede bir kan pompalamak suretiyle dolaşımı sağlar. Yani kan sirkülasyonu hızlıca gerçekleşir. Kan bu kadar kısa sürede tüm cildi temizleyemeyebilir. İşte bu durumda lenf sistemi devreye girer. Lenf sistemi, kan damarlarının geçtiği bölgelerden, çok daha yavaşca geçer. Dolayısıyla kanın süre olarak temizlemeyi yetiştiremediği alanları lenf sistemi temizler.

Lenf sistemi topladığı kirli birikintiyi lenf düğümlerine bırakır. Lenf düğümleri bu alanlarda akyuvarlar sayesinde temizlenir ve kirli materyaller uzaklaşır.

Ancak lenf sistemi de fazlaca kirli materyale rastlarsa, bu sefer deriye yakın olan damarlar yeterince temizlenebilmek için deride içi irin dolu çıkıntılar meydana getirir. Bu içi irin dolu tabakalar da şişkinlik yaparak o bölgede gerilmeye sebep olur ve şirpençeler meydana gelir.

Bunların evde, hijyenik olmayan ortamlarda patlatılması hastalık kapmaya sebep olabilir. Çünkü şirpençe patladıktan sonra açık yara haline gelir ve damarları etkilediği için de kan yoluyla pek çok hastalığın vücuda girmesini sağlar. Bu sebeple cildiye doktorunun müdahale etmesi beklenmelidir.

Şirpençeye Nasıl Müdahale Edilir?

Şirpençe içi irin dolu deri şişkinliğidir. Bu şişkinlik hassastır ve sıcak bölgedir ki buna yangı denir. Bu durumun giderilmesi için hijyenik olarak şirpençe yüzeyi açılmalı ve irin boşaltılmalıdır. Ardından temizleyiciler ile cilt temizlenmeli, dışarıdan gelebilecek ve halihazırda yara içinde bulunan mikroplar kurutulabilmelidir. Bundan sonra ihtiyaç varsa bandajlanmalı ama eğer yoksa açıkta kalarak yaranın kapanması beklenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?