Skleroterapi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/08/15 18:16 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/15 18:11 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Skleroterapi uygulaması, deri altındaki damarların gereğinden fazla genişlemesiyle oluşan varisin tedavisinde kullanılmaktadır.
Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi uygulaması, deri altındaki damarların gereğinden fazla genişlemesiyle oluşan varisin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde tedavi edilecek varise iğne yoluyla girilerek tedavi edici ilaç enjekte edilir. İşlem ağrısız ve acısızdır. İyileşme oranı oldukça yüksektir. 

Skleroterapi Her Varise Yapılır mı?

Varis, dereceleri göre ayrılabilen bir hastalıktır. Yani her varis aynı oranda genişliğe sahip olmadığından aynı tedaviye cevap vermeyebilirler. Skleroterapi, her varise etki eden bir uygulama değildir. 

Varisler, gençlerde ve kilolu olmayan kişilerde de görülebilir. Ancak bu kişilerde daha hafif seyreder. Bunun yanında henüz varis oluşmaya başlayan kişilerde de varisler başta sadece damar belirginleşmesi olarak fark edilir. Skleroterapi, bu aşamadaki varis hastalarına uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Daha fazla genişlemiş, oldukça mor görüntüye sahip varislerde etkisi bir hayli azdır. Hatta hiç bir etkisi dahi görülmeye bilir. 

Skleroterapi Nasıl Uygulanır?

Skleroterapi, hastane ortamında ve uzman gözetimi altında yapılmalıdır. Varisin durumuna göre seans sayısı belirlenir. Tek seansta 15 damara kadar müdahale edilebilme şansı vardır. Kişide jel ile lokal uyuşukluk sağlanır. İnce iğneler vasıtasıyla damara girilerek işlem gerçekleştirilir. İşlem sonrasında bir kaç gün sargı ile durulması tavsiye edilir. İşlem bittiğinde kişi evine gidebilir yürümesinde bir mahsur yoktur.

Skleroterapi Kimlere Uygulanmaz?

Skleroterapi neticede vücuda yapılan bir müdahaledir ve herkes için uygun değildir. Peki skleroterapi kimlere yapılmaz:

diyabetik kişiler,

karaciğer, akciğer, böbrek hastalığı olanlar,

damar hastalığı olanlar,

alerjik reaksiyonu yüksek kişiler,

gebelik ve emzirme döneminde olan kişiler,

kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olan kişiler için skleroterapi uygun bir tedavi değildir. Ancak mevcut olan engelin bitmesi ve üzerinden yeteri kadar zaman geçmesinden sonra bu uygulamalar yapılabilir. Tabii ki öncelikle bir hekimin görüşü alınmalıdır.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?