Soğuk Hava Solumayın..Boğaz Sağlığınızı Koruyun!

Yayın Tarihi : 2015/11/30 23:35 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/25 04:35 •
Homeostazi; kararlı iç denge demektir ve insanlarda bu sistem harika işlemektedir. Yani; örneğin vücut soğuğa maruz kaldığında kan damarlarını daraltır.
Soğuk Hava Solumayın..Boğaz Sağlığınızı Koruyun!

Homeostazi; kararlı iç denge demektir ve insanlarda bu sistem harika işlemektedir. Yani; örneğin vücut soğuğa maruz kaldığında kan damarlarını daraltır. Böylece birim damardan daha fazla kan geçtiğinden, vücut ısınır ve kendini yaşayabileceği sıcaklıkta tutmaya çalışır. 

Diğer bir mesele de, vücudun koruyucu unsurlarıdır. Bu unsurlar sayesinde dış dünya ve vücut arasındaki materyal geçişi, oldukça yumuşak şekilde yapılır. Yani burun nefes alma organlarıdır. Her ne kadar asıl işlevi bu olmasa da ağız da nefes almada kullanılır. Burun kıllarının görevi; dışarıdan gelen partikülleri tutmak ve nefes borusuna gitmesini engellemekken, bir diğer görevi de soğuk havayı ısıtarak solunum kanalına göndermesidir. Ancak aşırı soğuk havalarda bu unsur tek başına yetersiz kalmaktadır. Dışarıdan alınan hava evet bir miktar ısıtılır ancak çok soğuk havalarda bu miktar yetersiz olduğundan soğuk hava ciğerlere inmiş olur. Bu durumda üst solunum yolları hastalıkları meydana gelir ve eğer önlem alınmazsa bu hastalık iç sistemlere kadar uzanır ve daha zor iyileşme görülür. 

Soğuk Havalarda Vücut Nasıl Korunmalıdır?

Soğuk havalarda atkı veya şal kullanımı ciğer sağlığınızı korumak için oldukça önemlidir. Dışarı çıkmadan ağız ve burnunuzu kapatacak ancak nefes alabileceğiniz şekilde yüzünü kapatın. Bu sayede dışarıdan gelen soğuk hava sıcak nefesinizle yumuşayacak ve boğazınız üşümeyecek. 

Ayrıca bol sıvı tüketmek de özellikle soğuk havalarda hastalıklardan korunma şekillerindendir. Bu sayede içeri giren soğuk hava etkisi kırılmış olacaktır. 

Bir diğer mesele de, güzellik algısıdır. Soğuk havaya rağmen şık görünme çabası, insanları bazen kendini korumaktan önce gelir. Şıklığın bozulacağı kaygısıyla koruyucu unsurlar kullanılmaz. Ancak neticesi elbet hastalık olacaktır. Kişi dirençli olsa dahi, bir süre sonra bu direnç kırılacak ve kişinin bağışıklığı düşecektir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?