Solunum Yolu Tıkanıklığı Nasıl Olur?

Yayın Tarihi : 2018/05/11 10:09 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/24 09:26 •

Solunum yolu tıkanıklığı; dıştan gelen bir materyalin soluk borusunu kapatması olayıdır

Solunum Yolu Tıkanıklığı Nasıl Olur?

İnsanın anatomisi gereği, soluk borusu ve yemek borusu aynı ağız boşluğuna açılır. Ancak düzenek öyle güzel tasarlanmış ki; epiglottis adı verilen kapak sayesinde; yemek borusu açıkken soluk borusu kapanır, soluk borusu açıkken yemek borusu kapanır. Yani aslında siz iki işi bir arada yapmaya çalışmadığınız yani hem yemek yiyip hem konuşmadığınız sürece iki sistemin birbirini etkilemesi mümkün değildir. Epiglottis adı verilen gırtlak kapağı, kıkırdak yapıdadır ve yutkunurken soluk borusunu tıkar. Böylece yiyecek ve içecekler mideye giderken, alınan hava da akciğerlere doğru yol alır. 

Solunum yolu tıkanıklığı; dıştan gelen bir materyalin soluk borusunu kapatması olayıdır. Bunun sebebi; yutkunurken aynı anda, nefes almaya çalışmaktır. Bu hareket sebebiyle, nefes borusu ve yemek borusu kapağı aynı anda açılır ve ağza alınan besin soluk borusunu tıkar.

Tıkanan besin sebebiyle soluk alışverişi olmaz ve doğru müdahale yapılmazsa kişi hayatını dahi kaybedebilir.

Soluk Borusu Neden Tıkanır?

Soluk borusu genel olarak insanların derin nefes alırken birşeyler yeme, içmeye çalışırken tıkanır. Ya heyecanlı birşey anlatırken bir yandan yemek yemek, ya da çok uzun koşudan sonra hızlıca su içmeye çalışmak gibi durumlarda görülür. 

Bir başka sebebi de, yanlış pozisyonda durmaktan kaynaklanır. Örneğin uzanırken birşeyler yemeye çalışmak, paketi tam yırtmadan gıdaları tüketmeye çalışmak gibi durumlar. 

Hatta çocuk ve bebeklerde, her nesneyi ağza alma alışkanlığından dahi kaynaklanan durumlar gözlenmektedir. 

Soluk Borusu Tıkanmasında Ne Yapılır?

Soluk borusu tıkanmasında heimlich manevrası uygulanmalıdır. Yani birey karından kasmak suretiyle baş aşağı konuma getirilmeli ve baskıyla cismin dışarıya çıkarılması sağlanmalıdır. Evde ilkyardım, mutlaka her yetişkin tarafından öğrenilmelidir. Okullarda öğretmenlere de artık sistematik olarak ilkyardım dersleri ve sertifikası sağlanmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?