Somatomedin Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/26 21:10 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Somatomedin C, büyüme Hormonunun hücrede etkisini göstermesini sağlayan reseptör yani hedef etkiyi sağlayan maddedir. İnsülin benzeri büyüme faktörü-1 (veya IGF-1) testi olarak da adlandırılır. Endokrinoloji doktorlarının sıklıkla istediği kan tahlillerinden biridir. Somatomedin testi ile ilgili detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Somatomedin Nedir?

Somatomedin C Testi (IGF-1 Testi) Nedir?

Somatomedin c testi kandan alınan örnek ile çalışılan bir hormon testidir. Somatomedini büyüme hormonunun hücrede etkisini göstermesini sağlayan reseptör yani hedef etkiyi sağlayan maddedir. Diğer adı IGF-1′dir ve aslında artık daha çok IGF-1 kullanılmaktadır.

Somatomedin C Nedir?

Somatomedin C Karaciğerde yapılmaktadır. Büyüme Hormonu hipofiz bezinden salgılanır ve bu sırada IGF-1 yapımı artarak Büyüme Hormonunun hücreyi etkilemesini sağlar. Büyüme Hormonu yetersizliği ve buna bağlı büyüme geriliğinde seviyesi düşüktür.

Somatomedin C Testini Doktorlar Neden İster?

Somatomedin C testi, doktorların bir kişinin normal miktarda insan büyüme hormonu (GH veya somatotropin) üretip üretmediğini değerlendirmesine yardımcı olur.Somatomedin C testi, büyüme hormonu (GH) üretimindeki hipofiz bezi bozukluklarını ve anormallikleri araştırmak için çalışılır. Kısa boylu veya aşırı uzun boylu kişilerde bir anormallik olup olmadığını anlamak için bu teste gerek olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e************ :

merhabalar ben 14 yaşında 196 boyundayım somatomedin-c 489.1 çıktı iyi kötü mü sizce bir zararı var mı


Cevap:

Sonucunuzda problem görünmüyor..

Normal değerleri; 3-15 yaş 126-261 ng/ml 16-20 yaş 150-562 ng/ml 

?