Sperm Morfolojisi Bozukluğu Sakat Bebeğe Sebep Olur mu?

Yayın Tarihi : 2018/05/17 11:29 • Güncelleme Tarihi : 2022/11/05 10:11 •

Sperm morfolojisi; spermin şekline bağlı durumları ortaya koyan bir tanımdır. Sperm morfolojisinde bozukluğun bebekte de bir sakatlık durumuna yol açıp açmayacağı da sıklıkla merak edilen bir konudur. Bu yazımızda bu sorunun cavabını vereceğiz.

Sperm Morfolojisi Bozukluğu Sakat Bebeğe Sebep Olur mu?

Sperm morfolojisi; spermin şekline bağlı durumları ortaya koyan bir tanımdır. Doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerde öncelikle incelemeye tabi tutulan bir testtir. Bu testte spermin sayısına bakılır, baş ve kuyruk şeklinin normal olup olmadığı değerlendirilmesi yapılır. Şayet spermin baş ve kuyruk kısımlarında uyumsuzluk tespit edilirse, sperm morfolojisi bozukluğu teşhisi konur.

Sperm morfolojisi testi; kruger adı verilen bir yöntemle yapılır. Birkaç günlük cinsel perhizin ardından baba adayından alınan sperm örneği uzmanlar tarafından incelenir. Ancak kruger testinin olumsuz yanı, en ufak bir morfolojik bozukluğu dahi gösteriyor olması. Bu durumda eşler panik yapıyor ve stresle bebek olma sürecini erteliyor. Bu sebeple bir uzman görüşünü almak çok önemlidir. Neticede vücutta binlerce sperm üretilir ancak içinden sadece bir tanesi yumurtayı döller. 

Spermin sayısı ve karakteri çok önemlidir. Neticede bebek sahibi olabilmek için, spermin yumurtayı dölleyebilme kapasitesinde olabilmesi gerekir. İşte bu sebeple sperm morfolojisi bozukluğu ortaya çıktığında yapılacak tedavi, en yetkin özelliklere sahip spermleri ayırt edip, dölleme işlemini bu spermlerin kontrolüne bırakmaktır.

Sperm morfolojisi bozuk olan kişilerin anormal özelliklerde bebeğe sahip olmakla alakası yoktur. zaten normal şartlarda morfolojisi bozuk olan bir sperm yumurtayı dölleme kabiliyetinde değildir. Bu sebeple öncelikle baba adayından toplanan spermler uzmanlarca ayrıt edilir. En kaliteli görünenler anne adayının vücuduna aşılanır. Böylece normale en yakın, dölleme yetisinde olan spermler ancak zigotu oluşturabilir. Bu durumda da anormalliklerle dünyaya gelen bir bebekte, sperm morfolojisine bağlı bir durum olduğu ortaya koyulamaz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?