Sürantrenman (Overtraining) ve Çocuklara Zararı

Yayın Tarihi : 2020/04/09 17:39 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/12 13:38 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Günümüzde çocuklarını spora gönderen anne ve babalar kimi zaman çocuklarının gereğinden çok ve yorucu antrenman yapıp yapmadığı ve bu durumun çocuklarının sağlığına ve okul performansına etkisini merak eder.Bu yazımızda çocuklarda sürantrenman (overtraining) ve bunun çocukların sağlığına etkisi konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
Sürantrenman (Overtraining) ve Çocuklara Zararı

Surantrenman Nedir?

Günümüzde bir çok çocuk çeşitli nedenlerle spora başlamaktadır. Spor yapmanın çocuklara sayısız katkısı olduğu bilinse de, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar sporun fazlasının çocuklara zararlı olduğunu kanıtlamıştır. Bilimsel çalışmalara göre bir sporcunun her gün saatlerce antrenman yapmak  gereğinden fazla spor yapmaktır ve buna “ sürantrenman” denir. Sürantrenman ve sık sık rekabet gerektiren ortamlarda bulunmak çocuk sporcuya sağlık problemleri yaratmaktadır. 

Çocuklarda Büyüme Aşamaları

Ne kadar iyi sporcu olursa olsun, bir çocuk hala vücudunun uzun kemiklerinin uçlarında kıkırdak hücrelerinden oluşan olgunlaşmamış kemiklere ve büyüme plaklarına sahiptir. Bu hücreler, diğer kemiklerdeki hücrelere göre daha savunmasız ve daha yumuşaktır. Büyüme tamamlandığında bu bölgeler kapanır ve yerini katı bir kemiğe bırakır.

Çocuklar ve ergenler vücutlarında açık büyüme plakları bulundurdukları için büyüme plakası yaralanmalarına  karşı daha savunmasızdır. Kızların çoğunda büyüme plakası 14 ile 16 yaşları arasında kapaırken erkeklerin çoğunda ise 16 ile 18 yaşları arasında kapanır.  Bir büyüme plakası alanine gelen hasar uzuv çarpık veya uzuvun diğerinden daha kısa olması gibi uzun vadeli etkileri vardır.

Surantrenmanın Zararları

Bu noktada ebeveynlerin çocuğun performansını bir üst seviyeye taşımak için pediatrik kas iskelet sisteminin bir yetişkin eğiteceği gibi eğitemeyeceğini anlamaları gerekmektedir. Kardiyovasküler ve kas güçleri çocukları limitlerini zorlamaya itiyor olsa bile onların kemikleri henüz gelişimini tamamlamadığı için bir yetişkinin kemiklerinin dayanabileceği strese dayanamaz.

Amerikan Pediatri Akademisi pediatrik spor tıbbında görülen sakatlıkların  %50’sinin sürantrenman sonucu oluştuğunu belirtmektedir. Haziran ayında yayınlanan bir raporda sürantrenman sonucu oluşan sakatlıklar akademi tarafından “ doğaş iyileşme sürecini atlatmak için yeterli zaman olmadan tekrarlanan strese maruz kalmış bir kemik, kas veya tendon mikro travmatik yaralanması” şeklinde tanımlanmıştır. 

Amerikan Pediatri Akamedisi’ne göre ebeveynlerin ayrıca tükenmişliği belirtilerine( kronik kas veya eklem ağrısı, kişilik değişikliği, performans düşüklüğü, yorugunluk, antrenman veya müsabaka konusunda çoşku eksikliği, sıradan aktiviteleri tamamlama zorluğu) dikkat etmeleri gerekmektedir.

Uzmanlar tarafından ergenlik çağı öncesi birden çok sporla uğraşan çocukların daha az sakatlık geçirdiği ve daha uzun spor yaptığı kanıtlanmıştır. Bu sporcular ayrıca yaşam boyu zindelik ve fiziksel yaralanma konusunda en yüksek potansiyele sahip kişilerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
A******** :

kim yazdıysa tebrik ederim valla çok güzel bir yazı olmuş.

?