Şurup Nasıl Saklanmalıdır?

Yayın Tarihi : 2019/03/20 15:14 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 14:17 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Şişe ilaçlar açılmadan önce güvenli bir şekilde her ortamda bozulmadan nasıl durabilir? Açıldıktan sonra güvenliği nasıl korunur? Buz dolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı saklamak daha güvenlidir?

Şurup Nasıl Saklanmalıdır?

Şişe ilaçlar açılmadan önce güvenli bir şekilde her ortamda bozulmadan nasıl durabilir? Açıldıktan sonra güvenliği nasıl korunur? Buz dolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı saklamak daha güvenlidir?

İşte bu sorular kullanılan ilaçların fayda etmesi için çok önemli hususlardır. Bir ilacın faydalı olması için, muhteviyatının bozulmamış olması gerekir.

Şişe ilaçların içindeki boşluk neden var?

Şuruplar, üst kısmında bir miktar boşluk kalacak şekilde doldurulmuştur. Bu boş alan dezenfektan bir alandır. Bu alan sayesinde kapak açılmadığı sürece ilaç içindeki etkin maddeler korunur. Bu alanın dezenfekte kalması; ya içerisine temiz hava doldurulması ile ya da nitrojen uygulamasıyla temizlenerek sağlanmıştır.

Kapak açılınca değişim nasıl olur?

Şişenin içindeki ilacı kullanmak için kapağını açıp, kaşığa doğru eğilir. Bu esnada şişe içine doldurulan madde (temiz hava veya nitrojen) dışarı çıkar. Dışarıdaki su buharı, bakteri ve mantarlar hava yoluyla şişenin içine girer.

Bu kısım kirli kısımdır. Ancak ilacın içine eklenmiş olan koruyucular. Temas halinde olan kirli kısmı dezenfekte eder ve ilacın muhteviyatını muhafaza eder.

Kapağı açılan şurup nasıl saklanmalıdır?

Kapağı açılan şurup artık boşluğunda mikrop barındıran şuruptur. Bakteri ve mantarların nemli ortamları sevdiği unutulmamalıdır.

Kapağı açılan şurup buzdolabına konduğunda, şişenin içinde su buharları meydana gelir. Bu buhar, kapak kapalı olduğu zamanda su damlacıklarına dönüşür ve bu damlacıklar mikropların yaşaması ve üremesi için uygun bir ortam haline gelmiş olur. Bu sebeple kapağı bir kez dahi olsa açılmış olan şuruplar, buzdolabında saklanmamalıdır.

Şuruplar hangi koşullarda saklanmalıdır?

Şuruplar; kuru, rutubetsiz, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Güneşe, ısıya, soğuğa maruz bırakılmamalıdır (aksi belirtilmediği sürece).

Her ilaç kendi şişesinde saklanmalıdır.

Tarihi geçen ilaçlar kullanılmamalıdır. Başkalarının sağlığını riske atmamak, dikkatsizlikle bakmadan kullanılmasını engellemek için evde bulundurulmamalıdır.

Ateş düşürücüler, kulak, göz, burun damlaları; kapağı açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanım süreleri biter ve içinde bakteriler üreyebilir. Bu sebeple uzun süre bekletilmemeli ve kullanılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?