Süt Kanalları Neden Tıkanır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/27 22:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Süt; süt yapan hücrelerden süt kanalına düşen ve meme ucu gözenekleri sayesinde bebeğe ulaşan besindir.
Süt Kanalları Neden Tıkanır?

Süt; süt yapan hücrelerden süt kanalına düşen ve meme ucu gözenekleri sayesinde bebeğe ulaşan besindir. Tarifi bu kadar basit olmasına karşın; meme içi yapısı son derece karışıktır. Bu sebeple zaman zaman meme dokusunda tıkanmalar, iltihaplanmalar yaşanabilir.

Süt kanalı tıkandığında meme dokusunda sertlik ve ağrı olur.

Memenin Süt Üretme Mekanizması

Meme, emzirme döneminde, annenin beslenmesine bağlı olarak devamlı süt biriktiren bir organdır. Bu sayede, bebek belli aralıklarla meme emdiğinde, birikmiş sütü çekmiş olur. Süt bir yandan bebek tarafından emilirken, bir yandan yeni süt üretilmeye devam eder. 

Ancak emmede veya süt üretiminde meydana gelen bazı sıkıntılar, kan*l tıkanmalarına sebep olabilir. 

Süt Kanalı Tıkanmaları Neden Olur?

Tıkanma sebepleri; memenin tamamen boşalmamış olması, kaçırılan emzirme saatleri veya büzülmüş memelerdir.

Boşalmayan meme; biriktirdiği sütün yeterince emilmemesinden kaynaklı olarak şişen memedir. Uzun süre bu süt boşaltılmazsa, memede şişlik meydana gelir. Bu şişlik zamanla kistleşir. Ayrıca meme hassaslaşır dokunma ve hareketle dahi büyük bir acı meydana getirir. Neticede kistler, süt kanalını tıkar. Çözümü ise, cerrahi müdahale ile kisti ortadan kaldırmaktır. 

Emzirme saatlerinin aksatılması, yine memenin boşaltılmaması neticesinde meydana gelir. Özellikle, ek gıdaya başlama, meme bıraktırma dönemlerinde anneler daha az meme vermeyi tercih ederler. Bu dönemlerde anne ciddi tıkanmalar yaşarlarsa, ara ara sütlerini sağmak suretiyle tıkanmaları engelleyebilirler. 

Büzülmüş memeler; süt üretmekte zorlanan meme tipleridir. Bu memelerde tıkanmalar kroniktir. Büzülmüş olduğundan süt, akış yeri bulamadığında, bulunduğu yerde kalır ve yine kistleşmeler meydana gelir. 

Süt Kanalı Tıkanmalarında Neler Olur?

Süt kanalı tıkanmalarında, memede süt birikmesinden kaynaklı ilk belirti, memede meydana gelen sertleşme ve hassasiyettir. 

Bunu, ateşlenme takip eder. Çünkü, memede akışın yavaşlaması, dolaşım sisteminin de aksamasına sebep olur. Bu sebeple vücut, ateşlenme ile tepki verir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?