Tahlil Yaptırmadan Demir Takviyesi Kullanmayın !

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/27 10:24 •

İnsan vücudunda demirin normalden az olması nasıl sağlık sorunlarına sebep olursa fazla olması da  insan vücudunda oksitlenme yaparak, damar sertliği, vücudumuzda hücrelerinin erken yaşlanması ve yağlanmasına neden olmaktadır

Tahlil Yaptırmadan Demir Takviyesi Kullanmayın !

İnsan vücudunda demirin normalden az olması nasıl sağlık sorunlarına sebep olursa fazla olması da  insan vücudunda oksitlenme yaparak, damar sertliği, vücudumuzda hücrelerinin erken yaşlanması ve yağlanmasına neden olmaktadır.

Normalden fazla demir oranları insan vücudundaki hayati organlara da zarar verebilir. Bu kişilerde karaciğerde siroz ve kalp kası hastalıkları görülebilir. Karaciğer, pankreas ve eklemlerimiz kanda yüksek demir bulunması nedeniyle hasar görebilmektedir. Yüksek demir demir zehirlenmesi tablosuna da yol açabilir.

İnsan vücudundaki demir genetik nedenlerle, aşırı ve gereksiz demir içeren ilaçların kullanılması ve çevresel nedenlerle yükselebilir. Bazı hastalıklar da insan vücudunda demir değerlerinin yükselmesine yol açmaktadır.

Hemokromatoz olarak bilinen doğumsal bir hastalıkta kanda yüksek demir değerlerine rastlanılır. Hemokromatozda bağırsaktan demir emilimi artar bu da bir süre sonra organlarda demir birikimine sebep olur. Bu hastalığa HFE geni yol açmaktadır. Bu gen vücutta demir tutulumu yapmaktadır. İnsan vücudunda demir yüksekliğine yol açan durumları aşağıda bulabilirsiniz:

Demir yüksekliği nedenleri nelerdir?

1.Hemokromatoz hastalığı

2.Yüksek dozlarda demir içeren ilaç kullanma

3.Kan nakilleri sonrası

4.Kronik karaciğer hastalıkları (özellikle alkol kullanan kişilerde olan)

5.Ailesel Akdeniz Ateşi (Talasemi)

Demiri yüksek olanlarda hangi şikayetler görülür?

1.Kilo kaybı ve iştahsızlık

2.Bulantı ve kusma

3.Baş ağrıması

4.Halsizlik ve yorgunluk

5.Karın ağrısı

6.Karaciğerde büyüme (hepatomegali)

7.Kalp kası bozukluğuna bağlı kalpte ritm bozukluğu, kalp yetmezliği

8.Derinin bronz görünümünde olması

Demir miktarının arttığı hangi laboratuvar testleri ile anlaşılır?

1.Kanda demir seviyesin ölçümü

2.Total demir bağlama kapasitesi (TIBC) tahlili

3.Doymamış demir bağlama kapasitesi (UIBC)  tahlili 

4.Ferritin ölçümü

Kanda Demir Ne Demektir?

Demir, vücutta bulunması gereken bir mineraldir. Mineraller inorganiktir. Yani bir canlı vücudu tarafından sentezlenemez ve doğadan hazır halde alınır. Dolayısıyla demir mineralinin vücutta tam ve dengeli olması neredeyse tamamen beslenme ile ilgili bir durumdur.

Demir, kana rengini veren hemoglobin adı verilen materyalin üretilmesini sağlar. Yani kanda demir miktarının normal değeri, kanda yeterince hemoglobin olduğunu dolayısıyla canlının vücuduna yeterince oksijen taşındığını ifade eder. Her organı yeterince oksijenle beslenen insanların sistemleri de doğru ve güzel bir şekilde çalışmaya devam eder.  

Demir Eksikliği Neden Kadınlarda Sık Görülür?

Demir eksikliği daha çok kadınlarda görülür. Bunun sebebi; döllendiğinde bir bebeğin haftalarca besin miktarını karşılayabilecek kadar kan damarıyla dolu olan yumurtaların, döllenmeden adet neticesinde dışarı atılır. Bu da kadınlarda demir eksikliğine sebep olur.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?