Tahlillerin Normal Referans Değerleri (Referans Aralıkları) Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2019/04/20 13:13 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/28 13:47 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Laboratuvar test sonuçlarına bakınca ne anlıyorsunuz? Referans aralıklarının neler biliyorsunuz? Testteki rakamlar ne anlama geliyor? Bu soruların cevaplarını makalemizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Tahlillerin Normal Referans Değerleri (Referans Aralıkları) Ne Anlama Gelir?

En son doktor muayenesine gittiğinizde, laboratuvar testleri için kanınız alındı ve şimdi her şeyin "tamam" olup olmadığını bilmek istiyorsunuz. Laboratuvar raporunuzun bir kopyasını veya test sonuçlarınızın çevrimiçi olarak görüntülenebileceğini bildiren bir e-posta aldınız. Böylece güvenli siteye giriş yapın ve sonuçlarınızı indirin. Sayfayı tararken, referans aralığının dışında olarak vurgulanan bir sonuç görürsünüz ve bunun sizin için ne anlama geldiğini merak edersiniz.

Tahlillerin (Testlerin) Normal Referans Değerleri (Referans Aralıkları) 

Bazı laboratuvar testleri basit bir "Evet" veya "Hayır" şeklinde yanıtlar verir. Örneğin, streptokok boğaz ağrısına neden olan bakteriler için test pozitif miydi? Bununla birlikte, diğer birçok test sayı veya değer olarak rapor edilir. Sayılar olarak bildirilen laboratuvar test sonuçları kendi başlarına anlamlı değildir. Referans değerlerle karşılaştırmakla anlam kazanırlar. Referans değerleri sağlıklı bir kişi için beklenen değerlerdir. Bazen bunlara "normal" değerler denir.

Test sonuçlarınızı referans değerlerle karşılaştırarak, siz ve sağlık uzmanınız test sonuçlarınızdan herhangi birinin beklenen değerler aralığının dışına çıkıp çıkmadığını görebilirsiniz. Beklenen aralıkların dışında olan değerler, olası koşulları veya hastalıkları tanımlamaya yardımcı olacak ipuçları sağlayabilir.

Bu internet sitesi, çevrimiçi laboratuvar testleri, çeşitli testler hakkında bilgi verir, olası nedenleri de dahil olmak üzere test sonuçları " anormal olabilir."

Tahlillerin (Testlerin) Normal Referans Değerleri (Referans Aralıkları) Nasıl Yorumlanır?

Referans aralıkları hakkında bilmeniz gereken üç önemli şey:

  • Bir laboratuvarda normal bir sonuç başka bir laboratuvarda anormal olabilir: 

    Sonuçlarınızın "normal sınırlar içinde" olup olmadığını değerlendirmek için testinizi gerçekleştiren laboratuvar tarafından sağlanan aralığı kullanmanız gerekir. Laboratuvar testlerinin doğruluğu son birkaç yılda önemli ölçüde gelişirken, test ekipmanlarındaki farklılıklar, kullanılan kimyasal belirteçler ve analiz teknikleri nedeniyle  laboratuvardan laboratuvara değişkenlik ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, çoğu laboratuvar testi için evrensel olarak uygulanabilir bir referans değeri yoktur. Test bilgilerinde bu kadar az sayıda referans aralığının, bu internet sitesinde sunulmasının nedeni budur.

    Normal bir  tahlil sonucu sağlıklı olduğunuz anlamına gelmeyebilir:

     Tüm test sonuçlarına normal sınırlar içinde sahip olmak kesinlikle iyi bir işaret olsa da, bu bir garanti değildir. Birçok test için, sağlıklı insanların ve hasta olanların sonuçları arasında çok fazla örtüşme vardır, bu yüzden hala tespit edilmemiş bir sorun olabileceği ihtimali vardır. Laboratuvar testi, bazı hastalıklarda, özellikle hastalığın erken evrelerinde, referans aralığına girdiğinde ortaya çıkar.

    Anormal bir sonuç (yüksek yada düşük değer veya pozitif sonuç) hasta olduğunuz anlamına gelmez: 

    Referans aralığı dışında bir test sonucunuz olabilir ve bir sorunun göstergesi olmayabilir. Birçok referans değeri, sağlıklı insanlarda istatistiksel aralıklara dayandığından, özellikle değeriniz beklenen referans aralığına yakınsa, istatistiksel aralığın dışındaki sağlıklı insanlardan biri olabilirsiniz. Bununla birlikte, anormal değer, özellikle test sonucunuz beklenen değerlerin çok dışındaysa, sağlık uzmanınızı olası bir soruna uyarır.

Kaynak: https://labtestsonline.org/articles/laboratory-test-reference-ranges

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?