Talasemi Nedir? Talasemi Testi Neden Önemlidir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
Talasemi kalıtsal bir kan hastalığıdır
Talasemi Nedir? Talasemi Testi Neden Önemlidir?

Talasemi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi olarak da adlandırılır.Talasemi hastalığında kan hücreleri vücudun gereksinimi olan oksijeni dokulara taşıyamaz.
Vücüdumuzun sağlıklı çalışması için gerekli olan oksijen hemoglobine bağlanarak taşınır. Talasemi hastalarında, hemoglobinin yapımında yetersizlik veya bozukluk nedeniyle oksijen taşıma işi aksayacağından doku ve organlarda oksijen azalacaktır.Buna bağlı olarak da talasemi kendisini deride solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi belirtilerle gösterir.
Talasemi, Türkiye’de de en önemli sağlık problemlerinden birisidir.Ülkemizde her yüz kişiden ikisinde yani ortalama % 2’lik bir oranda talasemi taşıyıcılığı olduğu ifade edilmektedir.Ülkemizde kabaca 70 milyonluk bir nüfus olduğu düşünüldüğünde tahmini olarak 1 400 000 talasemi taşıyıcısı olduğu ve tahmini olarak da 5000-6000 Talasemi hastası olduğu düşünülmektedir.
Talasemi hastalığının ülkemiz için bu kadar önem ifade etmesi nedeniyle Talasemi Tahlilleri evlilik öncesi yapılması gereken testler arasında yerini almıştır. Taşıyıcıların taranması, genetik danışma gibi doğum öncesi tanı yöntemleri Talasemi ile mücadele etmekte çok yararlıdır. 

Talasemi Hastalığı Hangi Şekillerde Görülmektedir? 

Talasemi Taşıyıcılığı:
Hastalığın en sık görülen formudur.Tamamen sağlıklı kişilerden oluşan bir topluluktur.Daha öncede belirttiğimiz gibi ülkemizde tahmini olarak 1 400 000 bireyi ilgilendirmektedir., Anne ve babanın her ikisinin de talasemi taşıyıcısı olduğu durumlarda çocuklarına geçirdikleri talasemi geni aracılığıyla çocuklarında talasemi hastalığına neden olabilirler. Talasemi taşyıcılığı ailesel yani kalıtsal bir hastalıktır, bulaşıcı özelliği yoktur. İki taşıyıcı evlendiğinde çocuklarında %25 olasılıkla hasta, %25 olasılıkla sağlam, %50 olasılıkla taşıyıcı çocuk doğar. Bir taşıyıcı sağlıklı biri ile evlendiği zaman çocukları hasta olmaz, %50 olasılıkla taşıyıcı, %50 olasılıkla sağlıklı doğar.Bu nedenlerle evlilik öncesi anne baba adaylarının talasemi taşıyıcılığı yönünden taranmaları önem arzetmekte olup erken tedbir alınması yolunu açmaktadır.

Talasemi İntermedia:
Bu grup taşıyıcılar gibi gibi tamamen sağlıklı olmayan, hastalık belirtileri bulunan kişlerden oluşmaktadır.Çoğunlukla hastalık belirtileri ileri yaşlarda başlayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif formudur.

Talasemi Major:
Akdeniz anemisi olarak da bilinir.Anemi yani kansızlığa hastaların kendileri için yeterli hemoglobini yeterince yapamamaları neden olur.Genellikle çocukluk döneminin başında hastalık başlar.Ağır sonuçları olabildiğinden önemsenmesi gereken bir kan hastalığıdır.Hasta olan çocukta ilk belirtiler genellikle ,doğumu takip eden ilk 6 ayda ağır, ilerleyici bir hemolitik anemi şeklinde kendini gösterir. Bu çocukların yaşam boyu ortalama 3- 4 haftada bir, kan nakline ihtiyaçları vardır. Anemiyi tedavi etmek amacıyla hasta çocuklara uygulanan konsantre kan nakli (transfüzyonları) çocuğun yaşamını uzatmaktadır.Ancak bununla birlikte kan nakli hastaların vücüdunda demir birikmesine yol açar ve çeşitli organ fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilir.Bu gibi hastalara demir birikimini önlemek amacıyla vücutta biriken demiri bağlama özelliği olan ilaçlar verilir.

Talasemi hastalığı hematoloji doktorlarınca tedavi edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
d*********** :

Talasami testinde sonuçlarım HbF 0,6 (Ref.Aralığı <2) HbA2 3,1 (Ref.Aralığı<3,5) HbA 96,3 (Ref.Aralığı 94-99) olarak çıktı.Bilgilendirir misiniz lütfen?


Cevap:

Sonuçlarınız normal görünüyor..

e******** :

hemogram değerlerimi şu şekildedir cevaplarsanız sevinirim.MCV 71.4 MCH 23.3 RDW 24.2 EOA^ 0.42 PLT 434 PCT 0.49 KANSIZLIK VAR MIDIR SIKINTI VARMIDIR? ޞžİMDİDEN TޞžK


Cevap:

Belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

http://tahlil.com/hemogram-kan-tahlilindeki-kisaltmalarin-anlamlari



******* ******* :

ben ve eşim talasemi minör hastasıyız iki çocuğum var birtanesi talsemi major hastasıdır aile içinde uygun ilik bulunmadı doktorlar çocuk yapmamızı önerdi ancak çocuklarımızın hastalıklı doğma riski var doğumdan önce test yapmamız lazım bu testi nerde ve nasıl yapabiliriz zamanımız kısıtlı erken cevaplarsanız memnun olurum saygılarımla


Cevap:

Üniversite hastanelerinin hematoloji laboratuvarlarına başvurabilirsiniz

******* ******* :

bende talasemi hastasıyım bütün bu hastalıkları olan hastalara şifa diliyorum

******* ******* :

Bulunduğunuz ilin Sağlık Müdürlüklerine bağlı birimlerde ücretsiz yapılmaktadır.

******* ******* :

Talasemi testi nerde yapılır

?