Tatarcık Humması ( Tavuk Hastalğı ) Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/03/24 11:39 • Güncelleme Tarihi : 2015/03/24 11:39 •
Tatarcık humması, akut, hafif seyirli,böcek ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır
Tatarcık Humması ( Tavuk Hastalğı ) Nedir?

Tatarcık humması, akut, hafif seyirli,böcek ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Balkanlar ve güney doğu komşularımızda (İran, Irak) görülebilmektedir.
Tropikal bölgelerde flebotomlar yıl boyunca hastalık bulaştırabilirken, daha soğuk iklimlerde yalnızca sıcak aylarda etkilidirler.
Orta Doğu ve Orta Asya'da hastalık sıcak ve kurak aylarda (yaz ya da sonbahar ayları) gözlenir ve insanları enfekte tatarcık sineklerinin (Flebotomus papatasi) ısırmasıyla bulaşır. 
Hastalık aniden  titreme ya da ürpermelerle ateşin yükselmesi şeklinde başlar, bazı hallerde önceden kırıklık, baş dönmesi, bacak ve karında anormal hisler olabilir.
Başlangıçta ya da daha sonra baş ağrısı, gözlerde yanma, göz arkasında göz hareketleriyle ortaya çıkan ağrılar, ensede ve sırtta sertlik, oynaklarda ve taraflarda ağrılar, tat alma duyusunda değişiklikler, iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık ya da sürgün, boğazda ağrı, burun kanaması, baş dönmesi olabilir.
Damakta küçük veziküller görülebilir ve maküler ya da ürtikeryal döküntüler gelişebilir. Ateş, 39-40 dereceye kadar yükselebilir.
Genellikle ateş 2-4 gün kadar sürer (üç gün ateşi) ve bol terleme ile düşer; ancak, 1-9 gün de sürebilir. Bazen ateş düştükten sonra kısa süren bir yükselme de görülebilir.
Nabız yavaşlar. Tatarcık hummasında yüz ve boyun kızarmıştır. Gözde konjuktivadaki kanlanma ucu korneaya varan bir üçgen şeklinde dikkati çeker (Pick belirtisi), fotofobi ve gözde yaşarma olabilir. Ağızda yumuşak damakta ve yutağın arka kenarında kanlanma olabilir. Döküntü ve lenf nodlarında şişme yoktur . 2-12 hafta içerisinde hastaların %15'inde ikinci bir atak gelişmektedir .

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?