Tavşan Dudak Hastalığı

Yayın Tarihi : 2016/08/10 12:52 • Güncelleme Tarihi : 2016/08/10 12:52 •
Halk arasında tavşan dudak olarak bilinen dudak yarığı doğum öncesi gelişen bir durumdur
Tavşan Dudak Hastalığı

Halk arasında tavşan dudak olarak bilinen dudak yarığı doğum öncesi gelişen bir durumdur.Bu hastalık yüz orta hat birleşme kusurundan kaynaklanmaktadır.

Rahim içi bebeklik döneminde fetüsün dudak kısmını oluşturan hücrelerin birleşmesini etkileyen bir durum karşısında ortaya çıkan bir hastalıktır.Dünya genelinde 1000 canlı doğumdan birinde görülmektedir.Bu oranı çevresel ve genetiksel faktörler etkilemektedir.Ailede yarık dudaklı birey olması bu hastalık riski %4 kadardır. Yarık dudak Asya da Afrikaya göre daha çok görülmektedir.
Hastalığın nedeni günümüzde tam olarak bilinmemektedir ancak hastalığı etkileyen faktörler arasında akraba evlilikleri,gebelikte sigara ve alkol kullanımı,kan sulandırıcı ilaçlar,epilepsi ilaçları,romatizma ilaçları,vitamin ve folik asit eksiklikleri gelmektedir.
Bu hastalık anne karnında 13. haftasından itibaren kadın doğum uzmanı tarafından karın ultrasonu ile gözlenebilmektedir.Yarık dudak tanısı konduktan sonra düzeltmek için cerrahi girişim yapılır ve dudak hem kozmetik hemde işlevsel açıdan düzeltilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?