Testis Kanseri Ameliyatından Sonra Cinsel Yaşam Nasıl Olur?

Yayın Tarihi : 2018/03/14 02:01 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/28 12:49 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Testis kanseri en fazla genç erkeklerde görülür ve ameliyatta yumurtalardan biri alınır.  Erkeklerde cinsel yaşam açısından testtislerden birinin alınmasının ne gibi sonuçlar doğuracağı merak edilen bir konudur. Testrislerden birinin yokluğu (sağ veya sol) erkeklerde cinselliği olumsuz olarak etkilememektedir.


Testis Kanseri Ameliyatından Sonra Cinsel Yaşam Nasıl Olur?

Testis Kanseri Nedir?

Testis kanseri erkeğin cinsel organının  altında, deriden oluşan ve torba  yapısında bulunan  skrotumun içinde yer alan testistelerin birinde veya nadiren de olsa her ikisinde görülen kitlesel ve normal olmayan oluşumlardır.

Testis Kanseri Kimlerde Görülür?

Testis kanseri en fazla genç erkeklerde görülür ve ameliyatta yumurtalardan biri alınır. Halk arasında erkekliğin bir göstergesi olarak görülen yumurtalardan biri eksik olduğundan gençlerde psikolojik bozukluklara sebep olmakta, buda cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir.

Testis Protezi Nedir?

Hastalığa yakalanan ve ameliyatla testisi alınan erkeğin kendini eksik hissetmemesi ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için testis protezi üretilmiştir. Bu protezler kadınlardaki göğüse takılan silikona benzemektedir ve alınan yumurta yerine koyularak kişinin olumsuz etkilenmesi önlenmektedir.

Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Cinsel Yaşam Nasıl Olur?

Testis kanseri ameliyatı tıbbi açıdan hiçbir şekilde cinsel ilişkiyi etkilemez.Yumurtanın diğeri sağlamsa kısırlığa sebep olmaz ve kişi ameliyattan birkaç gün sonra doğal cinsel yaşamına dönebilir.

Testis kanseri sebebiyle testislerden birinin alınmasının ardından kalan diğer testiste sperm hücresi üretimi erkeklerde normal olarak devam eder. Testis kanseri nedeniyle testislerden biri alınmış ise, bu durum üreme ve cinsellik fonksiyonlarını bozmaz.Cinsel yaşam normal olarak devam edecektir.

Eğer tümör ilerlediyse ve lenf bezlerine müdahale edilmek zorunda kalındı ise spermin dışarı fışkırmasını sağlayan sinirler zarar göreceği için kişi dışarı boşalamaz. Buna kuru orgazm denir.Doğal olarak kişi bu ameliyattan sonra dışarı boşalamadığı için çocuk yapma yetisini kaybedecektir.Bu durumda da ameliyat daha önceden bilindiğinden kişinin spermi alınıp dondurularak ilerde tüp bebek yapmasına olanak sağlar.

Aynı durum kemoterapi benzeri tedavilerde de görülür.Sperm üretimi zarar göreceğinden önceden alınıp dondurulması gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?